Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen välkomnar Statskontorets översyn av nämndmyndigheter

Publicerad

Regeringen har påbörjat ett arbete med att effektivisera statsförvaltningen samt ompröva myndigheternas uppgifter och organisering. Som ett led i det arbetet har Statskontoret fått i uppdrag att göra en översyn av nämndmyndigheter. Regeringen har nu tagit emot myndighetens rapport.

Regeringens effektivisering av statsförvaltningen pågår under hela mandatperioden och flera initiativ har tagits för att ompröva myndigheternas uppgifter och organisering. Målet är att statsförvaltningen ska bli mindre fragmenterad och mer effektiv.

Flera av nämndmyndigheterna har inte omprövats sedan myndigheterna inrättades. Det har heller inte tidigare gjorts någon systematisk och samlad genomgång av om det är motiverat att nämndmyndigheterna bedriver verksamheten på det sätt som görs i dag.

– För att öka medborgarnyttan behöver statsförvaltningen bli mer effektiv. Regeringen tar ett samlat grepp för att se till att verksamheterna är organiserade på ett ändamålsenligt sätt och att skattemedel används där de gör mest nytta, säger civilminister Erik Slottner.

Regeringen har även tillsatt en utredning för att se över mindre myndigheters samt analys- och utvärderingsmyndigheters uppgifter och organisering. Regeringen har sedan tidigare också meddelat att en prövning görs av ett antal myndighetssammanslagningar.

Bakgrund

Vad är en nämndmyndighet?

Nämndmyndighet kallas de myndigheter som leds av en nämnd, där nämndledamöterna som vanligtvis utses av regeringen, som kollektiv utgör myndighetsledning. Det är vanligt att nämndmyndigheter saknar egen personal och att en värdmyndighet sköter nämndmyndigheternas ärendehandläggning och administration.

Hur många nämndmyndigheter finns det?

Det finns idag 70 nämndmyndigheter. Men i regeringens uppdrag till Statskontoret att göra en översyn av nämndmyndigheterna står det att det fanns 47 nämndmyndigheter den 1 januari 2023. Statskontoret har under genomförandet av uppdraget om nämndmyndigheter identifierat 25 nämndmyndigheter som tidigare inte fanns med i Statskontorets myndighetsförteckning. Det rör sig om en lokal värderingsnämnd med uppgifter på försvarsområdet och 24 övervakningsnämnder som fattar vissa beslut på kriminalvårdens område. Statskontoret har kompletterat sin förteckning över myndigheter, som nu innehåller 367 myndigheter i stället för 342.

Presskontakt

Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 51 18
e-post till Samuel Dalevi
Laddar...