Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen håller rundabordssamtal om psykisk ohälsa bland pojkar i kriminalitet

Publicerad

I dag, tisdag den 11 juni, håller justitieminister Gunnar Strömmer, socialminister Jakob Forssmed och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall ett rundabordssamtal med olika samhällsaktörer om psykisk ohälsa hos pojkar i kriminalitet.

Fler och fler barn och unga utnyttjas inom ramen för den organiserade brottsligheten och unga män är överrepresenterade bland gärningsmän som begår grova våldsbrott. Pojkar som är involverade i kriminalitet eller riskerar att involveras i kriminalitet har inte sällan själva utsatts för våld och vuxit upp i ett socialt utanförskap. Rundabordssamtalet i dag kommer att handla om inom vilka strategiska insatsområden det behövs åtgärder och vad respektive aktör kan bidra med i detta arbete.

Regeringen presenterade i mars en nationell strategi för socialt brottsförebyggande arbete med ett särskilt fokus mot att bryta rekryteringen till kriminella nätverk, att förebygga att barn och unga involveras i kriminalitet och att få individer som begår brott att lämna kriminaliteten bakom sig. Dagens samtal är en del av det fortsatta arbetet på detta område.

Syftet med mötet är att uppmärksamma pojkars psykiska ohälsa och deras eventuella behov av vård och stöd. Regeringen vill härigenom särskilt lyfta vikten av tidig upptäckt och tidiga insatser för att förebygga och motverka att barn och unga involveras samt återfaller i kriminalitet.

Deltagare på rundabordssamtalet är bland annat representanter från myndigheter, civilsamhällesorganisationer och Sveriges Kommuner och Regioner.

Vid intervjuförfrågningar, kontakta pressekreterare. 

Presskontakt

Linnea Dubois
Pressassistent hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-1167422
e-post till Linnea Dubois
Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Karl Opdal
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal
Laddar...