Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Förslag om skärpta straff för unga som begår brott

Publicerad

Utredningen om skärpta regler för unga lagöverträdare har överlämnat sitt delbetänkande till regeringen. Utredningen föreslår att ungdomsreduktionen, även kallad straffrabatten, ska avskaffas helt för myndiga lagöverträdare och minskas för åldersgruppen 15–17 år. Utredningen föreslår även att en ny påföljd, utvidgad ungdomsövervakning, införs.

Ladda ner:

– Att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng är en central del i regeringens arbete med att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. Jag välkomnar utredningens delbetänkande som innehåller flera förslag som skärper reaktionen mot unga personer som begår brott, och som innebär att straff på ett bättre sätt än idag speglar brottens allvar. Det är viktigt för att tidigt kunna bryta en kriminell bana, och för att öka upprättelsen för brottsoffer. Utredningens förslag kommer nu att skickas ut på remiss, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Utredningen föreslår bland annat att

  • ungdomsreduktionen för lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år avskaffas helt,
  • ungdomsreduktionen för lagöverträdare i åldersgruppen 15–17 år förändras på så sätt att reduktionen i fortsättningen ska göras i skälig omfattning,
  • ungdomsövervakning ska dömas ut i fler återfallssituationer.

Utredningen föreslår också att en ny påföljd, utvidgad ungdomsövervakning, införs. Påföljden ska ha samma grundstruktur som ungdomsövervakning men innehålla mer kontroll och övervakning under längre tid, samt inledas med ett två månader långt frihetsberövande. Under verkställigheten ska den dömde vara förbjuden att vistas utanför bostaden annat än på särskilt angivna tider och för bestämda ändamål, till exempel för att gå i skolan. Detta ska kontrolleras med så kallad fotboja.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2026.

Presskontakt

Erica Wide
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide
Laddar...