Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

EU antar en ny sanktionsregim mot repressionen i Ryssland

Publicerad

EU har i dag fattat beslut om att införa en ny sanktionsregim med anledning av det tilltagande politiska förtrycket i Ryssland. I och med dagens beslut förs 19 fysiska personer och en enhet upp på den nya sanktionslistan.

– Jag välkomnar att vi så snabbt kunde nå en överenskommelse genom att i dag anta de nya sanktionerna. Efter Aleksej Navalnyjs död tog Sverige initiativ till att upprätta en helt ny sanktionsregim för att agera mot det tilltagande politiska förtrycket i Ryssland. Detta skickar en stark politisk signal till Moskva att repressionen i landet får konsekvenser, säger utrikesminister Tobias Billström.

Sedan den ryska aggressionen inleddes för över tio år sedan har kopplingen mellan rysk intern repression och extern aggression i Ukraina blivit uppenbar. Detta märks genom allt hårdare angrepp mot politisk opposition, oberoende medier och civilsamhället i Ryssland.

– Parallellt med de nya sanktionerna kommer EU och Sverige att fortsätta stödja det ryska civilsamhället, människorättsförsvarare och oberoende medier i och utanför Ryssland. Vi följer noga den inrikespolitiska utvecklingen i landet, säger utrikesminister Tobias Billström.

Ny sanktionsregim mot repressionen i Ryssland

Med anledning av den försämrade och allvarliga situationen i Ryssland införs restriktiva åtgärder mot personer, enheter eller organ som är ansvariga för allvarliga kränkningar av eller övergrepp av de mänskliga rättigheterna, för förtryck av det civila samhället och den demokratiska oppositionen och för undergrävande av demokratin och rättsstatens principer i Ryssland, samt mot personer, enheter eller organ som har samröre med dem.

Dessutom införs exportrestriktioner för produkter som skulle kunna
användas för internt förtryck samt produkter avsedda främst för användning vid
övervakning eller avlyssning.

Detta är den första sanktionsregimen mot Ryssland som inte är kopplad till Rysslands aggression mot Ukraina.

Mer information om restriktiva åtgärder mot Ryssland:

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Laddar...