Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Grön omställning och AI i fokus när bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell besöker Kalifornien med Kronprinsessparet

Publicerad

Besöket i Kalifornien äger rum den 19–22 februari och sker tillsammans med DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel. En näringslivsdelegation under ledning av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Business Sweden deltar även. Kronprinsessparets officiella besök äger rum på önskemål av regeringen och syftet med besöket är att bredda och utveckla relationerna med Kalifornien inom innovation, grön omställning och framväxande teknologier med fokus på artificiell intelligens (AI). I samband med besöket invigs även det nya svenska generalkonsulatet.

  • Ahlin, Krinprinsessan, Forssell och Lekvall klipper invigningsbandet till generalkonsulatet

    Det nya svenska generalkonsulatet i San Francisco invigdes under besöket i Kalifornien. Här Urban Ahlin, Sveriges ambassadör i USA, Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister, Kronprinsessan Victoria och Anna Lekvall, generalkonsul i San Francisco.

    Foto: Clement Morin

  • gruppbild utomhus

    Under besöket i Kalifornien träffade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och Kronprinsessparet bland annat Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

    Foto: Clement Morin

– Kalifornien är världens femte största ekonomi och ett nav för teknologisk innovation och forskning. Många svenska företag är redan på plats och det är dags att Sverige som land är det också. Våra intressen i delstaten är starka och växer. Precis som Sverige ligger Kalifornien också sedan länge i framkant inom den gröna omställningen, och med det nya generalkonsulatet kommer möjligheterna att främja kontakter, handel och investeringar att öka ytterligare, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Generalkonsulatet i San Francisco öppnade den 1 januari men invigs officiellt den 20 februari 2024. Med generalkonsulatet stärks Sveriges närvaro på USA:s västkust och därmed möjligheterna att bedriva ett mer aktivt handels- och Sverigefrämjande inom framför allt grön omställning och nya framväxande teknologier. Därutöver förbättras möjligheterna att ge konsulärt stöd till svenska medborgare. 

Under besöket kommer bistånds- och utrikeshandelsministern, tillsammans med Kronprinsessparet, bland annat att träffa Kaliforniens guvernör Gavin Newsom och ett avtal om samarbete för att främja den gröna omställningen kommer att skrivas under. Vidare kommer utvecklingen av AI att diskuteras vid besök på techjättarna OpenAI, Intel, Nvidia och Google samt på Stanford University. Den gröna omställningen och näringslivets centrala roll i denna kommer att vara ett centralt tema under besöket. 

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist

Faktaruta

Kalifornien är med sina cirka 40 miljoner invånare en av världens största ekonomier. Delstaten har länge spelat en viktig roll för teknologisk innovation, grön omställning, industriutveckling och AI, även globalt. I dagsläget finns över hundra svenska företag representerade, vilka tillsammans skapar fler än 44 000 arbetstillfällen.

Laddar...