Industrin som möjliggörare för digital och grön omställning
Publicerad
Tillväxtverket får i regleringsbrevet för 2024 i uppdrag att genomföra delar av förordningen om halvledare samt analysera genomförandet av förordningen om nettonollindustrin. Genom uppdragen tas nu arbetet vidare för att stödja den gröna och digitala omställning och stärka svensk industris konkurrenskraft.
– Förhandlingarna av dessa förordningar var högt prioriterade under det svenska ordförandeskapet i EU, och vi hade världens ögon på oss. Nu behöver vi se till att Sverige tillämpar och genomför förordningarna för att utifrån våra förutsättningar på bästa sätt bidra till att stärka såväl Sveriges som Europas positioner i de globala värdekedjorna för halvledare och miljöteknik, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Förordningen om halvledare slutförhandlades under det svenska ordförandeskapet och har nu trätt i kraft. Halvledare är själva förutsättningen för vårt digitala samhälle och spelar också stor roll för lösningar på samhällsutmaningar såsom klimatomställningen. Halvledare pekas i många sammanhang ut som ett strategiskt och kritiskt teknikområde och spelar en viktig roll i global geopolitik. Förordningen syftar till att stärka Europas positioner i de globala värdekedjorna för halvledare.
Förhandlingen om förordningen om nettonollindustrin pågår genom trepartssamtal mellan Ministerrådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen men förväntas slutföras under våren. För att på bästa sätt vara redo för när förordningen träder i kraft ger regeringen Tillväxtverket i uppdrag att analysera hur vissa delar av förordningen bör genomföras på nationell nivå. Uppdragen avser förslagets delar om regulatoriska sandlådor (en form av försöksverksamhet för att testa nya regelverk), urval av strategiska projekt och övervakning av värdekedjorna. Vinnova ska stödja Tillväxtverket i delen som rör regulatoriska sandlådor.
Uppdragen ges till Tillväxtverket genom myndighetens regleringsbrev för 2024 och ska redovisas senast den 1 april respektive 20 december 2024. Vinnova ges motsvarande uppdrag inom sitt verksamhetsområde.
Bakgrund
Den 16 mars 2023 presenterade EU-kommissionen förslaget till förordning om nettonollindustri (Net Zero Industry Act). Förordning om nettonollindustrin syftar till att skala upp produktionskapaciteten av nyckeltekniker som är avgörande för att nå EU:s klimatmål om en 55 procents minskning i utsläpp av växthusgaser jämfört med utsläppsnivån 1990 och klimatneutralitet senast 2050. Förslaget innehåller en målsättning om att produktionskapaciteten för utpekade strategiska tekniker ska närma sig eller uppgå till minst 40 procent av efterfrågan inom unionen år 2030. Förslaget innehåller åtgärder inom tillståndsprocesser, koldioxidavskiljning och lagring, offentlig upphandling, stärkt kompetens och innovation.
Presskontakt
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö