Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar ut Tucholskypriset till den ukrainska författaren Serhij Zjadan

Publicerad

Utdelningen äger rum den 15 november på Kulturhuset i Stockholm under Fängslade författares dag.

I år går priset till författaren till den ukrainska poeten och författaren Serhij Zjadan. Svenska PEN:s motivering lyder: ”Till en av de viktigaste och mest särpräglade rösterna i den ukrainska samtidslitteraturen, som förbehållslöst skildrar det angreppskrig hans land utsätts för, samtidigt som han outtröttligt för ut litteraturen till människor – och därigenom låter konsten verka för en bättre värld.”

– Tucholskypriset manifesterar vikten av det fria ordet och konstnärlig frihet. I år manifesterar priset även vårt fulla stöd till Ukraina. Serhij Zjadan visar genom sina verk hur kultur och det skrivna ordet kan vara en dynamisk, utmanande och självständig kraft under de svåraste av tider. Det är med stolthet jag delar ut årets pris till Serhij Zjadans, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Serhij Zjadan är en av Ukrainas främsta samtida poeter och författare. Hans verk finns utgivna på ett tjugotal olika språk.

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00

Tucholskypriset

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne.