Hoppa till huvudinnehåll

Ebba Busch leder energirådet i Bryssel

Publicerad

Den 28 mars samlas EU:s energiministrar under ledning av energi- och näringsminister Ebba Busch. Energirådet väntas anta en allmän riktlinje om det så kallade gasmarknadspaketet. Syftet är att öka användningen av förnybara och koldioxidsnåla gaser i EU:s energisystem, samtidigt som användningen av naturgas minskar.

– ­Jag ser fram emot det första rådsmötet för energifrågor under det svenska ordförandeskapet och hoppas att vi ska kunna nå både en allmän riktlinje om gasmarknadspaketet och en politisk överenskommelse om förordningen om att minska användningen av gas. Båda förslagen är viktiga för vårt oberoende av rysk gas, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.  

Gasmarknadspaketet omfattar förslag till revidering av direktivet om gemensamma regler för förnybar gas, naturgas och vätgas, samt av förordningen om de inre marknaderna för dessa. Användningen av naturgas i EU behöver minska för att EU ska kunna uppnå målet om klimatneutralitet till 2050.

Energiministrarna ska också diskutera kommissionens förslag till revidering av EU:s elmarknadsdesign. De höga gasprisernas påverkan på elpriset har identifierats som en sårbarhet i den nuvarande marknadsdesignen.

Energirådet väntas även anta en politisk överenskommelse om kommissionens förslag om att förlänga förordningen om samordnande åtgärder för förbrukningsminskning av gas. Förordningen är en följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Kommissionen kommer slutligen att informera om förberedelser inför vintern 2023/2024.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Laddar...