Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

De nomineras till regeringens musikexportpris 2022

Publicerad

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar den 14 mars ut regeringens musikexportpris för 2022. Bland de nominerade finns internationellt framgångsrika svenska artister och låtskrivare.

Tid:
Plats: Blå Salongen, Utrikesdepartementet, Gustav Adolfs torg 1

Praktisk information: Media är välkomna under hela prisutdelningen. Se program nedan. Obligatorisk föranmälan senast måndag 13 mars kl. 15.00 via e-post till Nina Kefi, se presskontakt. Ange namn, redaktion och i vilken funktion du vill delta (reporter eller fotograf). Skicka också med presslegitimation. Deltagande sker i mån av plats. Max två personer från respektive redaktion kan närvara. Inpassering från kl. 13.30.

– De nominerade till musikexportpriset visar på bredden och de internationella framgångarna inom svensk musikscen. Det gläder mig att det svenska musikundret fortsätter stå starkt och jag är stolt att få dela ut regeringens musikexportpris för 2022, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

De nominerade är:

 • Bladee
 • First Aid Kit
 • LIOHN & Klahr
 • Tove Lo
 • Watain

Under ceremonin delar statsrådet Johan Forssell också ut regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport samt ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering.

Program:

Kl. 13.30: Dörrarna öppnas
Kl. 14.00: Prisceremoni
Ca kl. 14.50: Tid för intervjuer och mediefrågor

Regeringens musikexportpris

Regeringens musikexportpris instiftades 1997. Det delas ut årligen till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. En jury nominerar och utser vinnare av de olika priserna.

Juryn för regeringens musikexportpris

 • Isabel Thomson (ordförande), handläggare musik, musikutgivning, Kulturrådet
 • Boel Adler, Lördagsmorgon i P2
 • Jesper Thorsson, VD Export Music Sweden
 • Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin
 • Linda Portnoff, VD Tangy Market
 • Ludvig Werner, VD IFPI
 • Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
 • Robert Sehlberg, musikchef Viaplay Group Radio

Presskontakt

Nina Kefi
Presskommunikatör, Utrikesdepartementet
Telefon 08-405 91 43
Mobil 070-662 67 79
e-post till Nina Kefi
Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00