Uppdrag till Brå att analysera otillåten påverkan från systemhotande aktörer
Publicerad
Det behövs mer kunskap om de systemhotande aktörer och grupperingar som ligger bakom otillåten påverkan. Regeringen kommer därför i närtid att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att kartlägga och analysera påverkansförsök som riktas mot förtroendevalda, politiska partier och beslutande församlingar.
Ladda ner:
Arkiverade filmer
Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter finns de tillgängliga i Regeringskansliets arkiv. Pressträffar och filmer som är äldre än tre år levereras till Riksarkivet. Merparten av Regeringskansliets filmer finns också tillgängliga på myndighetens Youtube-kanal.
– Att otillåten påverkan på olika sätt får fäste i samhället måste motverkas med full kraft. Det handlar om att skydda vår demokrati, som den offentliga förvaltningen och partierna. Men också om att motverka tystnadskulturer och framväxten av parallella samhällsstrukturer, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Brottsförebyggande rådet (Brå) kommer att få i uppdrag att analysera vilka systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige som utövar otillåten påverkan mot enskilda förtroendevalda och politiska församlingar och organ på alla nivåer. Särskilt fokus ska vara på påverkan från den organiserade brottsligheten och kriminella nätverk.
Brå ska också ge en bild av några delar av de kommunala verksamheter som är särskilt sårbara för otillåten påverkan, till exempel skulle det kunna handla om otillåten påverkan som riktas mot socialtjänsten.
Brå ska även lämna förslag på åtgärder som kan vidtas av berörda aktörer.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl