Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Sverige skänker sjukvårdsmateriel till Ukraina

Publicerad

Sverige kommer att donera överskottet av provtagningsmaterial för covid-19 till Ukraina. Det gäller provtagningsmateriel som inte behövs för att fylla det nationella behovet och som annars kan komma att kasseras.

 – Sverige har säkerställt att tillgången till provtagningsmateriel för covid-19 täcker det nationella behovet men vi har idag ett överskott. Det är självklart att detta ska komma till nytta för det ukrainska folket, säger socialminister Jakob Forssmed.

Ukraina har, genom EU:s civilskyddsmekanism, erbjudits materielen och accepterat erbjudandet. Folkhälsomyndigheten kommer att samarbeta med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för stöd med den operativa insatshanteringen. Materialet omfattar upp till 243 pallar färdigpackade provtagningskit och 63 pallar lösa sjukvårdskomponenter.

Folkhälsomyndigheten ska senast den 30 september 2023 slutredovisa uppdraget till Socialdepartementet.

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Laddar...