Hoppa till huvudinnehåll
Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet

Europadomstolens dom (2010-03-30) i målet Handölsdalens sameby mot Sverige

Publicerad

Europadomstolen har i en dom prövat Sveriges efterlevnad av Europakonventionen. Regeringen publicerar en länk till domen i fulltext samt en sammanfattning av domen.

Sammanfattning av domen

En tvist mellan ett flertal samebyar och fastighetsägare i Härjedalen om rätt att bedriva renbete tog över 13 år i tre domstolsinstanser och utmynnade i att samebyarna inte hade rätt till renbete på fastighetsägarnas mark utan giltigt avtal. Samebyarna fick därmed betala fastighetsägarnas rättegångskostnader på omkring sju miljoner kronor. Målet inför Europadomstolen rörde frågorna om Sverige kränkt samebyarnas rätt till skydd för egendom (artikel 1 i första tilläggsprotokollet till Europakonventionen) samt deras rätt till en rättvis rättegång och till ett effektivt rättsmedel (artiklarna 6 och 13 i Europakonventionen).

I dom den 30 mars 2010 fällde Europadomstolen enhälligt Sverige för kränkning av artikel 6 såvitt avsåg rätten till rättegång inom skälig tid eftersom domstolen fann att en rättsprocess som pågår i över 13 år i tre instanser är för lång tid även om målet är komplicerat. Domstolen fann dock, med majoritet, att även om samebyarna fick bära höga rättegångskostnader i tvisten med fastighetsägarna så innebar det inte att de blivit sämre ställda än fastighetsägarna på ett sådant sätt att det förelåg någon kränkning av artikel 6 avseende rätten till en effektiv tillgång till domstol. Europadomstolen tillerkände klagandena gemensamt skadestånd med 25 000 euro för ekonomisk skada och med 14 000 för ideell skada. Vidare tillerkände domstolen klagandena gemensamt ersättning för rättegångskostnader med 15 000 euro.

Kontakt

Enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt, Utrikesdepartementet
Telefon 08-4051000

Dom eller beslut?

Europadomstolen avgör mål genom dom eller beslut. En dom innebär att målet är prövat i sak, det vill säga att domstolen tagit ställning till själva klagomålet. Ett beslut innebär att målet avgjorts på formella grunder, till exempel att klagomålet avvisats på grund av att frågan inte först prövats rättsligt på alla sätt om är möjliga i Sverige.

Laddar...