Meddelande om EU-rättslig utbildning 2020/21:FPM57
Publicerad
Faktapromemoria gällande meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Att säkerställa rättvisa i EU – en strategi för europeisk rättslig utbildning 2021–2024.
Ladda ner:
I meddelandet beskriver kommissionen åtgärder för att vidareutveckla den EU-rättsliga utbildningen. Syftet är att befästa en gemensam europeisk rättskultur som baseras på rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter och det ömsesidiga förtroendet mellan medlemsstaterna, rättstillämparna och medborgarna.
Kommissionen utgår från att strategin ska uppnås genom en vidareutveckling av befintliga utbildningsstrukturer både på nationell nivå och EU-nivå. Det anges att fler rättstillämpare bör delta i utbildning i EU-rätt och att unionens regelverk och utvecklingen av ny EU-lagstiftning och rättspraxis är viktiga inslag i fortutbildningsutbudet. De rättstillämpare som omfattas av initiativet är domare, åklagare, advokater, kanslipersonal, tjänstemän med andra rättsliga uppgifter, notarier och fängelse- och frivårdspersonal. Prioritet ska ges domare och åklagare som är ansvariga för tillämpningen av EU-rätten och dess efterlevnad.
Regeringen välkomnar meddelandet. Frågan om åtgärder som syftar till att vidareutveckla den EU-rättsliga utbildningen för jurister är viktig, eftersom de leder till en mer enhetlig tillämpning av EU-rätten och stärker det ömsesidiga förtroendet mellan medlemsstaterna.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.