Hoppa till huvudinnehåll

Stöd till Ukraina i fokus under Europadagen 2023

Publicerad

EU-ordförandeskapets prioriteringar och stödet till Ukraina stod i fokus under det svenska firandet av Europadagen 2023. Regeringen uppmärksammade dagen på flera olika sätt.

 • Utrikesminister Tobias Billström inledningstalade vid Europadagsfirandet på Kulturhuset i Stockholm.

  Foto: Regeringskansliet

 • Det officiella svenska firandet av Europadagen hölls på Kulturhuset i Stockholm. Firandet samarrangerades av 14 organisationer, däribland Regeringskansliet.

  Foto: Regeringskansliet

 • Parisa Liljestrand står vid en mikrofon i Konserthuset. I bakgrunden syns en orkester.

  På Europadagen hölls en stödkonsert för Ukraina med Lvivs nationella filharmoniska orkester. Kulturminister Parisa Liljestrand inledningstalade vid konserten.

  Foto: Regeringskansliet

 • På Kulturhuset visades en utställning där svenska ungdomar hade tolkat temat ”fånga ditt Europa" i bilder.

  Foto: Regeringskansliet

Den 9 maj varje år firas arbetet för fred och sammanhållning i Europa. Årets officiella svenska firandet av Europadagen hölls på Kulturhuset i Stockholm. Firandet samarrangerades av 14 organisationer, däribland Regeringskansliet. Programmet inleddes med ett anförande av utrikesminister Tobias Billström.

På Kulturhuset hölls under dagen ett flertal seminarier. Christian Danielsson, statssekreterare hos EU-minister Jessika Roswall, deltog i ett seminarium om att stärka EU:s konkurrenskraft – en av prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet. Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand, deltog i ett seminarium om EU:s roll gällande frihet, demokrati och europeisk gemenskap.

Stödkonsert för Ukraina

På kvällen den 9 maj inledningstalade kulturminister Parisa Liljestrand vid en stödkonsert för Ukraina med Lvivs nationella filharmoniska orkester. Konserten hölls på Konserthuset i Stockholm och arrangerades av Regeringskansliet tillsammans med EU-kommissionen och Ukrainska institutet i Sverige.

Övrigt engagemang

Statsminister Ulf Kristersson uppmärksammade Europadagen 2023 med att besöka Europaskolan i Strängnäs. Under besöket träffade statsministern gymnasieelever som går sista året på skolan och svarade på deras frågor om bland annat EU, Nato och klimatet.

EU-minister Jessika Roswall deltog den 9 maj i Europaparlamentets plenarsession i Strasbourg.

Därför firas Europadagen

Europadagen firas på årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, som presenterades av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman den 9 maj 1950. Deklarationen innehöll en omfattande plan för att säkerställa långsiktig fred i Europa efter andra världskriget – genom ett europeiskt politiskt samarbete som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Det som i dag är EU har sin grund i deklarationen.

Laddar...