Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen uppmärksammar Europadagen 2023

Publicerad

Den 9 maj varje år firas arbetet för fred och sammanhållning i Europa. Fokus för årets svenska firande är EU-ordförandeskapets prioriteringar och stödet till Ukraina. Europadagen 2023 inleds med ett anförande av utrikesminister Tobias Billström och avslutas med en stödkonsert för Ukraina där kulturminister Parisa Liljestrand medverkar.

Det officiella svenska firandet av Europadagen

På Kulturhuset i Stockholm hålls det officiella svenska firandet av Europadagen. Utrikesminister Tobias Billström kommer att inledningstala på plats och EU-minister Jessika Roswall medverkar i en förinspelad video.

Regeringskansliet och det svenska EU-ordförandeskapet kommer att finnas på plats på Kulturhuset med en monter på infotorget. Ett flertal representanter från Regeringskansliet deltar också i de seminarier som hålls under dagen, och som tar sin utgångspunkt i EU-ordförandeskapets prioriteringar.

  • Christian Danielsson, statssekreterare i Statsrådsberedningen, deltar i seminariet ”Hur bygger vi en konkurrenskraft i världsklass?”
  • Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare på Kulturdepartementet, deltar i seminariet ”Frihet, demokrati och europeisk gemenskap – vad är EU:s roll?”
  • Katja Salsbäck, chef för Ukrainagruppen på Utrikesdepartementet, deltar i seminariet ”Unga i Ukraina: på fronten, på flykt och för en fredlig framtid”
  • Katja Awiti, chef för miljöenheten på Klimat- och näringslivsdepartementet, deltar i seminariet ”Finns kunskapen för näringslivets gröna omställning?”

Stödkonsert för Ukraina

Under kvällen den 9 maj hålls en stödkonsert för Ukraina med Lvivs nationella filharmoniska orkester på Stockholms Konserthus. Konserten inleds med tal av kulturminister Parisa Liljestrand, Annika Wäppling, chef på EU-kommissionens representationskontor i Sverige och Andrij Plakhotniuk, Ukrainas ambassadör i Sverige.

Firandet i Europa

EU-minister Jessika Roswall deltar den 9 maj i Europaparlamentets plenarsession i Strasbourg, där Europadagen uppmärksammas på olika sätt. I Bryssel deltar den svenska EU-representationen i EU-institutionernas traditionella firande av Europadagen. Lördagen den 6 maj möter medarbetarna allmänheten på ett öppet hus i rådsbyggnaden tillsammans med övriga medlemsländer. I egenskap av ordförandeland har Sverige vid sin monter ett speciellt fokus på EU:s stöd till Ukraina. Ukrainas ambassadör till EU, Vsevolod Chentsov, kommer att tala tillsammans med ambassadör Torbjörn Haak.

Program och biljetter

Hela programmet för det officiella svenska firandet av Europadagen på Kulturhuset finns på EU-kommissionens webbplats.

Programmet för Europadagen på Kulturhuset på EU-kommissionens webbplats

Det är kostnadsfritt att delta i firandet på Kulturhuset. Säkra din biljett genom att registrera dig i förväg, antalet platser är begränsat.

Registrera dig för att delta i firandet på plats i Kulturhuset (ventla.io)

Seminarierna på Kulturhuset går också att se online via EU-kommissionens kanal på Youtube.

Se seminarierna på Kulturhuset online via EU-kommissionens kanal på Youtube

Information om stödkonserten för Ukraina och biljetter till konserten finns på Konserthusets webbplats.

Information och biljetter till stödkonserten för Ukraina på Konserthusets webbplats

Sveriges EU-ordförandeskap 2023

Därför firas Europadagen

Europadagen firas på årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, som presenterades av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman den 9 maj 1950. Deklarationen innehöll en omfattande plan för att säkerställa långsiktig fred i Europa efter andra världskriget – genom ett europeiskt politiskt samarbete som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Det som i dag är EU har sin grund i deklarationen.

14 organisationer arrangerar det svenska firandet av Europadagen

• EU-kommissionen
• Europaparlamentet i Sverige
• Europeiska investeringsbanken
• Regeringskansliet
• Kommerskollegium
• Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
• Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps)
• Sveriges kommuner och regioner (SKR)
• Tillväxtverket
• TCO
• Saco
• LO
• Svenskt Näringsliv
• Europarörelsen

Laddar...