Hoppa till huvudinnehåll

Palestina

Sverige har haft ett honorärkonsulat i Jerusalem sedan 1903. Det övergick 1991 till ett generalkonsulat med utsänd diplomatisk personal som ansvarar för Sveriges officiella kontakter med den palestinska myndigheten. Sverige erkände Staten Palestina den 30 oktober 2014.

Sverige är en betydande givare av humanitärt stöd till Palestina, bland annat genom kärnstöd till flera av de organisationer som verkar på plats inklusive FN:s livsmedelsprogram (WFP), FN:s barnfond (Unicef) och FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA).

Sverige bedriver också mer långsiktigt utvecklingssamarbete med Palestina, som en del av den regionala strategin för Mellanöstern och Nordafrika. 

Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Mellanöstern och Nordafrika 2024–2027

Utvecklingsbiståndet syftar till att ge stöd för en långsiktigt hållbar tvåstatslösning och att motverka våldsbejakande extremism. Detta sker genom ett fokus på bland annat ekonomisk utveckling samt hälsa.  

EU är en av de största biståndsgivarna till Palestina och har en synlig roll även genom Eupol Copps, EU:s rådgivande insats till stöd för den palestinska civilpolisens reformering och uppbyggnad samt stöd till rättsväsendet.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina

Den 7 oktober 2023 genomförde Hamas en terroristattack mot Israel. Sedan dess har säkerhetsläget i regionen allvarligt försämrats. Här samlas information om regeringens arbete med anledning av situationen och det efterföljande kriget.

Handel med Israel och Palestina

UD får många frågor om EU:s och Sveriges handel och handelsavtal med Israel och Palestina, liksom om produkter från israeliska bosättningar. Här har vi samlat svar på de vanligaste.

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt.

Innehåll om Palestina

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 42 träffar.

Laddar...