Hoppa till huvudinnehåll

Etiopien

Sveriges relationer med Etiopien går tillbaka till 1800-talet, då svenska missionärer verkade i landet. Etiopien blev 1954 Sveriges första biståndsland. Den bilaterala relationen idag spänner över regionala och internationella frågor, handel, investeringar och näringslivskontakter, miljö/klimat och utvecklingssamarbete.

Den stora etiopiska diasporan i Sverige utgör ytterligare en länk mellan våra länder. Flera svenska enskilda organisationer, inklusive Svenska kyrkan, är aktiva i Etiopien. Flera svenska företag är likaså verksamma i Etiopien.

Sveriges nuvarande strategi för utvecklingssamarbetet med Etiopien gäller under åren 2016–2022. De övergripande målen för utvecklingssamarbetet är att bidra till förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot klimatförändringar, förbättrade möjligheter för människor som lever i fattigdom att tillvarata sina rättigheter, samt hållbar och demokratisk samhällsutveckling. Strategin omfattar totalt 1,78 miljarder svenska kronor.

Sverige representeras i Etiopien av ambassaden i Addis Abeba och Etiopien representeras i Sverige av sin ambassad i Stockholm. Sveriges ambassadör i Etiopien är även ackrediterad till Afrikanska unionen, som har sitt högkvarter i Addis Abeba, liksom till grannlandet Djibouti samt till Igad (den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten), den regionala organisationen för Afrikas horn.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Etiopien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 49 träffar.

Laddar...