Hoppa till huvudinnehåll
Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet

Strategi för multilateralt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd – Effektivitet, ansvarsutkrävande och resultat

Publicerad

Denna strategi styr svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer. Den är en del av genomförandet av regeringens reformagenda för biståndet, Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt (UD2023/17726) med syfte att bidra till ett effektivt, långsiktigt och transparent bistånd samt koherent och strategiskt svenskt agerande och därmed ökat genomslag för regeringens prioriteringar.

Ladda ner:

Strategin anger övergripande mål, principer och prioriteringar för Sveriges multilaterala bistånd, tydliggör det multilaterala biståndets roll, anger horisontella svenska prioriteringar i förhållande till de multilaterala organisationerna och redogör för det multilaterala biståndets styrning samt roll- och ansvarsfördelning mellan svenska aktörer. Strategin är styrande för Regeringskansliets och utrikesrepresentationens arbete med multilaterala organisationer inom utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet. Detta omfattar samarbetet med FN, Världsbanken och regionala utvecklingsbanker, multilaterala fonder och andra multilaterala organisationer, det svenska påverkansarbetet såväl som finansiellt stöd, både kärnstöd och så kallat multi-bi-stöd. Regeringen kommer i sin styrning av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) och Folke Bernadotteakademien (FBA) att utgå från den inriktning som anges i detta beslut.

Strategin gäller tills vidare. En översyn av strategin ska göras senast 31 december 2027.

Definitioner av bistånd

”Kärnstöd” definieras som icke öronmärkt stöd direkt till organisationens centrala budget, bidrag som lämnas i samband med utvecklingsbankernas påfyllnadsförhandlingar, betalning av uttaxerat bidrag eller medlemsavgift.

”Multi-bi-stöd” definieras som bistånd som kanaliseras genom multilaterala organisationer och som är öronmärkt för projekt och program, eller för bredare tematiska eller geografiska områden, s.k. mjuk öronmärkning.

”Multilateralt bistånd” definieras av OECD-DAC som kärnstöd till multilaterala organisationer på OECD:s Annex 2-lista. I detta dokument ges multilateralt bistånd en bredare innebörd och omfattar allt bistånd som kanaliseras genom multilaterala organisationer.

Laddar...