Uppdrag till Polismyndigheten att lämna underlag för ökad polistäthet Diarienummer: Ju2022/03755
Publicerad
Regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som behöver vidtas för att nå målet om en polistäthet som åtminstone motsvarar genomsnittet i Europeiska unionen. Av redovisningen ska framgå vilka åtgärder som behöver vidtas, av vem och vid vilken tidpunkt, samt vilka förutsättningar som måste finnas för att nå målet så snart som möjligt. Redovisningen ska innefatta bedömningar avseende prövnings- och utbildningskapacitet liksom förmåga att på ett effektivt sätt integrera tillkommande personalresurser i verksamheten.
Ladda ner:
Polismyndigheten ska i utförandet av uppdraget tydliggöra vilka kompetenser som behöver finnas på plats för att säkerställa myndighetens förmåga att effektivt och med goda resultat fullgöra sitt uppdrag. Eventuella regionala och verksamhetsspecifika skillnader i kompetensförsörjningsbehov ska framgå. I uppdraget ingår att redogöra för hur en påtaglig ökning av antalet och andelen poliser i yttre tjänst kan åstadkommas.
Myndigheten ska också analysera och lämna förslag kring hur grundutbildning till polisman, funktionsinriktad polisutbildning, verksamhetsintegrerad polisutbildning och eventuellt nya vägar att bli polis kan utvecklas för att öka utbildningstakten av personer med polismans befogenhet. I detta ska ingå att se över behoven av förändrad platsfördelning mellan campus- och distansutbildning på polisutbildningen, utreda behovet av att utbilda poliser på fler platser i landet och incitament för att få fler att studera till polis.
Polismyndigheten ska redovisa en bedömning av de ekonomiska konsekvenserna av åtgärderna och förslagen, så att det för respektive år går att utläsa en indikativ årlig kostnadsutveckling uppdelad efter centrala kostnadsposter.
Uppdraget ska genomföras i samråd med Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Universitets-och högskolerådet, Försvarsmakten och de fem lärosäten som i dag bedriver grundutbildning till polisman.
Polismyndigheten ska senast den 31 mars 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Justitiedepartementet).