Sveriges arbete mot antibiotikaresistens – så att vi kan behandla infektioner även i framtiden
Publicerad
Antibiotikaresistens är ett växande gräns- och sektorsöverskridande hot mot människors och djurs hälsa. Resistens mot antibiotika medför ökade ekonomiska kostnader och har negativa följder för en hållbar utveckling världen över.
En modern sjukvård är i behov av antibiotika, men pålitlig tillgång till effektiva antibiotika är hotad, både globalt och i Sverige. Antibiotikaresistens orsakar redan i dag lidande och död bland människor och djur och har även stora ekonomiska konsekvenser. Agerar vi inte kraftfullt nu, framträder ett scenario utan möjlighet att behandla vanliga infektioner såsom lunginflammation, urinvägsinfektioner eller sårskador. Även den moderna sjukvården, inklusive cancervård och kirurgi, hotas av infektioner som inte kan förebyggas eller behandlas. Antibiotikaresistensen har också negativa effekter för djurhållning och livsmedelsproduktion.
Sveriges situation
Sverige har ett jämförelsevis gott resistensläge bland både människor och djur. Det är resultatet av ett aktivt engagemang inom olika sektorer och nivåer under lång tid. Men den svenska situationen påverkas av en försämrad global situation eftersom antibiotikaresistens är ett gränsöverskridande problem.
Socialminister Jakob Forssmed är samordnande minister för frågan som berör flera departement och är tvärsektoriell. Regeringen tar frågan på stort allvar och driver arbetet både nationellt och i internationella fora. Sedan 2022 har Sverige en särskild ambassadör, Malin Grape, med uppdraget att ytterligare förstärka det viktiga globala arbetet mot antibiotikaresistens.
En nationell strategi
I februari 2020 beslutade regeringen om en uppdaterad svensk strategi för arbetet mot antibiotikaresistens. Strategin ligger till grund för Sveriges arbete med att bromsa uppkomst och spridning av antibiotikaresistens, samt att förebygga och hantera dess konsekvenser. Uppdateringen gjordes i linje med hur förutsättningarna för arbetet mot antibiotikaresistens har förändrats under de senaste åren i Sverige, inom EU samt globalt. Den tar fasta på utvecklingen som skett på flera områden, särskilt i och med det ökade engagemanget inom FN-systemet.
Den nationella strategin mot antibiotikaresistens förlängdes i november 2023 och gäller till och med år 2025.
Nationella insatser
För att säkerställa ett sektorsövergripande angreppssätt i Sverige har Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket fått ett gemensamt uppdrag från regeringen att leda en nationell samverkansfunktion i arbetet mot antibiotikaresistens. Samverkansfunktionen har funnits sedan 2012, och 21 myndigheter och fem organisationer är i regeringsuppdraget utpekade att bidra till arbetet. Den nationella samverkansfunktionen ses internationellt som en förebild för strukturerat, sektorsövergripande samarbete.
Inom den nationella kunskapsstyrningen finns också Nationell arbetsgrupp Strama som arbetar med att utbilda om AMR och övervaka resistensläget inom sjukvården. En utbildning om detta arbetssätt finns också tillgänglig på svenska och engelska.
Sverige har under flera år tagit fram modeller för hur tillgången till antibiotika kan säkras. Folkhälsomyndigheten har exempelvis på regeringens uppdrag utvecklat modeller för att frikoppla försäljning från tillgång till antibiotika.
Forskning om antibiotika är angelägen och med medel ur regeringens forskningsproposition drivs flera satsningen med stöd från Vetenskapsrådet. Dessutom finns innovations-plattformen Antibiotikasmart Sverige med information för olika målgrupper.
Samverkan inom Norden, EU och globalt
Mot bakgrund av frågans gränsöverskridande karaktär verkar Sverige för att driva frågan framåt och stödja utvecklingen internationellt och inom Europeiska unionen. Det är inte bara Sverige som har frågan högt på agendan utan det är en prioriterad fråga även för FN-organ, EU-kommissionen och många fler – och alla påpekar vikten av att jobba ur just ett One Health-perspektiv.
Våren 2023 var Sverige ordförande i ministerrådet i EU och ledde förhandlingar som resulterade i antagandet av en rådsrekommendation med mål inom området.
Läs mer på Europeiska unionens råds webbplats: Kampen mot antimikrobiell resistens: rådet antar rekommendation
Under FN:s Generalförsamlings möte i september 2024 arrangeras ett högnivåmöte om arbetet mot antimikrobiell resistens. Senast ett sådant ägde rum var 2016. Sverige arbetar för att säkerställa ambitiösa mål och stärka ansvarsskyldigheten i arbetet mot antimikrobiell resistens i den gemensamma politiska deklaration som förväntas antas.
På internationell nivå har flera viktiga framsteg gjorts under senare år såsom att en global handlingsplan om antimikrobiell resistens (AMR) antogs 2015 av WHO och en europeisk handlingsplan, European Roadmap on antimicrobial resistance, antogs 2023 av WHO Europas medlemsstater.
Under 2020 initierade FN:s generalsekreterare högnivågruppen The Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance (GLG). GLG:s uppdrag är att verka för ökat offentligt stöd och politisk synlighet för arbetet mot antibiotikaresistens på den globala agendan. Socialminister Jakob Forssmed är ledamot i gruppen, tillsammans med generalsekreterare, ministrar och experter från hela världen.
Tillsammans med Storbritannien är Sverige medgrundare till hälsoministeralliansen mot AMR, Ministerial Alliance of Champions against Antimicrobial Resistance, som håller regelbundna möten för att hålla AMR högt uppe på den politiska agendan. Andra medlemmar är USA, Frankrike, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Sydafrika med flera.
Under 2024 är Sverige ordförande i Nordiska Ministerrådet och arrangerar flera aktiviteter för att stärka det nordiska samarbetet om antibiotikaresistens och tillgång till antibiotika.
Sverige har kunskap som efterfrågas av andra
Eftersom Sverige sedan länge har strukturer för samverkan, uppföljning, kunskapsspridning och utbildning om antibiotikaresistens, är Sveriges kunskap inom området efterfrågad internationellt. Det har bland annat genererat två så kallade Collaborating Centres där WHO slutit avtal med svenska organisationer. Det gäller klinisk mikrobiologi i Region Kronoberg som bistår med bakteriebestämning och Folkhälsomyndigheten som bistår med kunskap om hur man begränsar antibiotikaresistens.
Genom dessa och andra fora arbetar Sverige med att öka engagemanget för frågan, för att säkerställa att alla människor och djur har tillgång till fungerande antibiotika – nu och i framtiden.
Antimikrobiell resistens
Antimikrobiell resistens (AMR) innebär i korthet att smittämnen (bakterier, virus, parasiter och svampar) utvecklar en motståndskraft mot behandlingen. I synnerhet bakterier som är resistenta mot antibiotika utgör ett tilltagande hot mot hälsa och livsmedelsproduktion världen över. Resistenta bakterier kan på samma sätt som andra bakterier överföras mellan människor, djur och livsmedel, samt spridas i vår miljö. Detta innebär att flera områden så som människors och djurs hälsa, miljö, forskning, utbildning, handel och internationellt utvecklingssamarbete behöver involveras för att bekämpa antibiotikaresistens i en tvärsektoriell så kallad One Health approach. Resistens mot antimikrobiella medel generellt, där antibiotika ingår, är ett globalt problem.
Socialminister Jakob Forssmed är den minister i regeringen som har ansvar för frågan om antimikrobiell resistens.
Tvärsektoriellt arbete – One Health
För ett effektivt och långsiktigt arbete mot utvecklingen, spridningen och konsekvenserna av antibiotikaresistens behöver åtgärder samordnas och omfatta flera sektorer: hälso- och sjukvård, folkhälsa, veterinärmedicin och djurhälsa, livsmedel, yttre miljö, internationellt utvecklingssamarbete samt handel, forskning, utbildning och innovation. Mot denna bakgrund arbetar flera svenska myndigheter, kommuner, regioner och icke-statliga aktörer med antibiotikaresistensfrågan på olika nivåer och utifrån olika infallsvinklar.
Det angreppssätt som anses vara vägen framåt för att möta detta hot är det som benämns One Health och som är ett tvärvetenskapligt sätt att hantera och se på hälsohot och människors och djurs hälsa.