Innehåll om Sverige i Nato
Totalt 192 träffar.
-
Statsministern deltar på toppmöte med Natoallierade i Östersjöområdet
Tisdag den 14 januari deltar statsminister Ulf Kristersson på ett möte i Helsingfors med Natoallierade stats- och regeringschefer i Östersjöområdet.
Publicerad · Pressmeddelande från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
Remiss av promemorian Förbättrade förutsättningar för Sverige i Nato – några frågor om sekretess, Fö2024/02052
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Förbättrade förutsättningar för Sverige i Nato – några frågor om sekretess (Ds 2024:34).
Publicerad · Remiss från Försvarsdepartementet
-
Förbättrade förutsättningar för Sverige i Nato – några frågor om sekretess, Ds 2024:34
Som medlem i Nato har Sverige ett regelmässigt informationsutbyte med Nato och de andra medlemsländerna. I denna promemoria föreslås en ny sekretessbestämmelse för att möta Natos krav om skydd av information.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Försvarsdepartementet
-
Förslag för att stärka internationellt samarbete inom hälso- och sjukvården
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har tagit emot förslag för att möjliggöra internationellt hälso- och sjukvårdssamarbete under både normala förhållanden och krissituationer.
Publicerad · Pressmeddelande från Acko Ankarberg Johansson, Socialdepartementet
-
Svenska företag är för första gången med i Natos innovationsprogram Diana
Den 11 december tillkännagavs att fem svenska företag för första gången ska ingå i Natos innovationsprogram Diana (Defence Accelerator of the North Atlantic). De svenska företagen kommer tillsammans med totalt 74 företag från hela försvarsalliansen att ges möjlighet att utveckla tekniklösningar till färdiga innovationer som ska stärka försvarsförmågan och motståndskraften i Nato.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergards linjetal på Utrikespolitiska institutet – En utrikespolitik för svenska intressen
Den 11 december 2024 höll utrikesminister Maria Malmer Stenergard ett linjetal på Utrikespolitiska institutet. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Kungliga Nordstjärneorden överlämnas till utrikesminister Blinken
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard har överlämnat Kungliga Nordstjärneorden till USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Fördjupat samarbete mellan svenska och amerikanska specialförband
(Ny version) Sverige och USA har i dag, den 3 december, skrivit under en gemensam avsiktsförklaring om fördjupat samarbete mellan de svenska och amerikanska specialförbanden. Avsiktsförklaringen är till sitt innehåll sekretessbelagd, men kommer att möjliggöra fördjupat operativt och förmågeutvecklande samarbete mellan specialförbanden.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Maria Malmer Stenergard reser till Bryssel för Natos utrikesministermöte
Den 3–4 december deltar utrikesminister Maria Malmer Stenergard i Natos utrikesministermöte i Bryssel. Mötet syftar till att förbereda inför Natos toppmöte i Haag nästa sommar. På agendan står bland annat stödet till Ukraina och samarbetet med länder i Nordafrika och Mellanöstern.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Ett modernt och anpassat regelverk för krigsmateriel, SOU 2024:77
2023 års krigsmaterielutredning har haft i uppdrag att se över regel-verket för tillverkning, tillhandahållande och utförsel av krigsmateriel, inklusive riktlinjerna för utförsel och annan utlandssamverkan, i ljuset av ett svenskt medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato), samt i ett förändrat säkerhetspolitiskt läge. Uppdraget har även innefattat att se över vissa andra frågor i syfte att åstadkomma ett modernt, effektivt och ändamålsenligt regelverk för exportkontroll av krigsmateriel.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Utrikesdepartementet
-
Nordiskt-baltiskt toppmöte och nytt partnerskap med Polen
Den 27–28 november höll statsminister Ulf Kristersson ett toppmöte på Harpsund tillsammans med regeringscheferna i de nordiska och baltiska länderna. Polens premiärminister Donald Tusk deltog också och stannade för bilaterala överläggningar dagen efter. Ledarna gjorde ett gemensamt uttalande om säkerhetspolitiskt samarbete under första dagen och i slutet av andra dagen signerade Sverige och Polen ett nytt strategiskt partnerskap.
Publicerad · Artikel från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
Utrikesministern tar emot krigsmaterielutredning
På måndag den 2 december lämnar 2023 års krigsmaterielutredning över sitt betänkande till regeringen. I betänkandet presenterar utredaren förslag på hur det svenska exportkontrollregelverket kan moderniseras och anpassas till det svenska Natomedlemskapet. I samband med överlämningen håller utrikesminister Maria Malmer Stenergard en pressträff tillsammans med den särskilde utredaren Per Westerberg.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Statsministern i samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron och Natos generalsekreterare Mark Rutte
Statsministern har i början av veckan haft telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron och Natos generalsekreterare Mark Rutte. Imorgon, onsdag, samlar statsministern ledarna för de nordisk-baltiska länderna samt Polen på Harpsund. Under såväl samtalen som vid det kommande mötet på Harpsund står europeisk säkerhet och det fortsatta stödet till Ukraina i fokus.
Publicerad · Pressmeddelande från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
Pål Jonson deltar i nordiskt-baltiskt försvarsministermöte
Den 20–21 november deltar försvarsminister Pål Jonson i möte tillsammans med de andra nordiska försvarsministrarna och de baltiska försvarsministrarna i Köpenhamn.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Sverige satsar över fem miljarder kronor på stärkt luftförsvar
Sverige stärker sin luftvärnsförmåga. Försvarets materielverk (FMV) tecknar avtal med Nato Support and Procurement Agency (NSPA), för anskaffning av luftvärnsrobotar av typen Patriot GEM-T, Guidance Enhanced Missiles. Anskaffningen är gemensam för en koalition av länder, som förutom Sverige består av Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Spanien och omfattar sammanlagt upp till 1000 Patriotrobotar. Det totala ordervärdet ligger på cirka 60 miljarder kronor.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Statsminister Ulf Kristersson står värd för nordisk-baltiskt toppmöte på Harpsund
Den 27–28 november bjuder statsminister Ulf Kristersson in regeringscheferna i de nordiska och baltiska länderna till ett toppmöte på Harpsund. Deltar gör även Polens premiärminister Donald Tusk.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
Tio utländska medborgare tilldelas Nordstjärneorden
H.M. Konungen har i dag på förord av Regeringskansliet beslutat att förläna kungliga svenska riddarordnar till tio utländska medborgare.
Publicerad · Pressmeddelande från Statsrådsberedningen, Utrikesdepartementet
-
Pål Jonson till Natos försvarsministermöte i Bryssel
Den 17–18 oktober möter Sveriges försvarsminister Pål Jonson sina kollegor från övriga Natoländer i Bryssel. I en del av mötet deltar också för första gången försvarsministrarna från Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland – IP4, Natos partnerländer i den indopacifiska regionen.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Nytt totalförsvarsbeslut för ett starkare Sverige
(Ny version) Regeringen har nu beslutat om och lagt fram en totalförsvarsproposition för åren 2025–2030. Det handlar om kraftiga förstärkningar till totalförsvaret. I tillskott får det militära försvaret över 170 miljarder extra och det civila försvaret sammanlagt 37,5 miljarder extra till 2030. Det är historiska satsningar. Försvarsutgifterna kommer därmed att uppgå till 2,6 procent av BNP redan 2028.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Carl-Oskar Bohlin, Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Totalförsvaret 2025–2030, Prop. 2024/25:34
Propositionen innehåller förslag om ett nytt mål för totalförsvaret, nya mål för det militära försvaret respektive civila försvaret samt inriktningen för Försvarsmaktens krigsorganisation. Vidare innehåller propositionen regeringens bedömning av den säkerhetspolitiska utvecklingen. Regeringen behandlar utifrån denna utgångspunkt totalförsvarets fortsatta utveckling inklusive en initial bedömning av Natomedlemskapets konsekvenser för utformningen av det militära och civila försvaret.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Försvarsdepartementet, Regeringen