Sverige i FN - Globala utmaningar
Publicerad
Vår förmåga att ta itu med globala utmaningar som klimatförändringar, rustningskontroll och reglering av artificiell intelligens kräver samarbete inom FN.
Klimatomställningen är en genuint global fråga. Det räcker inte om bara Sverige eller ens hela Europa gör jobbet, resten av världen måste dra åt samma håll. FN-avtal är centrala i det globala klimatarbetet och måste genomföras ambitiöst och med ökad takt. Dessutom måste fler länder vara med och ta ett större ansvar för att finansiera omställningen.
Den globala geopolitiken kretsar alltmer kring möjligheter och utmaningar med framväxande teknik, digital utveckling och säkerhet. Vem som utvecklar och tillämpar ny teknik och vem som bygger och kontrollerar framtidens digitala infrastruktur avgör globala maktförhållanden. Ökad digitalisering underlättar för ekonomisk utveckling och välstånd och det finns stora möjligheter för synergier mellan säkerhetspolitik, handel och bistånd. Sverige har en särskild plattform i kraft av att vi tillsammans med Zambia ledde arbetet med FN:s stora initiativ på det digitala området, Global Digital Compact.
Sverige har också ett aktivt engagemang och god teknisk expertis som bidrar till inflytande och trovärdighet i frågor om rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning, bland annat genom arbetet inom Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning.