Hoppa till huvudinnehåll

Om regeringens prioritering: Säkerhetspolitiska läget

Uppdaterad

Europa och Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Tre centrala uppgifter för regeringen är att rusta upp totalförsvaret, fullt ut integrera Sverige i Nato samt stötta Ukraina.

Ryssland har visat sig vara villigt att ta stora politiska och militära risker och har visat prov både på brutalitet och uthållighet. Rysslands agerande innebär ett strukturellt och långsiktigt kraftigt försämrat säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde. Det får omfattande och långtgående konsekvenser för Sveriges säkerhet. En direkt följd av detta är att Sverige har gått med i Nato och just nu genomför en kraftig upprustning av försvaret. Samtidigt ger Sverige ett omfattande stöd till Ukraina.

Totalförsvaret upprustas

Regeringen genomför den största upprustningen av totalförsvaret sedan 1950-talet.  

Den 17 december 2024 antog riksdagen regeringens totalförsvarsproposition för åren 2025–2030. I propositionen föreslås kraftiga förstärkningar av totalförsvaret. I tillskott får det militära försvaret över 170 miljarder extra och det civila försvaret sammanlagt 37,5 miljarder extra till 2030. Det är historiska satsningar. Under 2024 uppgick försvarsutgifterna till 2,2 procent av BNP, under 2025 kommer det att vara 2,4 procent, och 2028 kommer försvarsutgifterna att uppgå till 2,6 procent av BNP. 

För att samordna Sveriges säkerhetspolitiska agerande har också ett nationellt säkerhetsråd inrättats under statsministerns ledning och efter internationell förebild.

Säkerhets- och försvarspolitiken läggs om

Regeringen gör den största omläggningen av Sveriges säkerhets- och försvarspolitik i modern tid genom Sveriges medlemskap i Nato. Sverige blev medlem i Nato den 7 mars 2024 och ska vara en solidarisk, engagerad och trovärdig allierad och som sådan bidra till Natos avskräcknings- och försvarsåtgärder.

Stöd till Ukraina

Det största hotet mot Europas och Sveriges säkerhet skulle vara en rysk seger i Ukraina. Stöd till Ukraina är därför både moraliskt rätt och bra för Sveriges säkerhet. Sveriges stöd ska vara starkt, långsiktigt och uthålligt. Sverige kommer att fortsätta stödja Ukraina så länge det behövs.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära, civila och militära stöd till Ukraina i flera omgångar. Sverige bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad. Prioriterat nu är att säkerställa försörjningen av levererade system. Tillsammans med EU har Sverige också fattat beslut om omfattande makroekonomiskt stöd till Ukraina och ett flertal sanktionspaket med syfte att strypa den ryska statens inkomster och krigsförmåga. 

Regeringens prioritering: Säkerhetspolitiska läget

Inom ramen för prioriteringen ska politiska reformer utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem.

  • Totalförsvaret upprustas
  • Säkerhets- och försvarspolitiken läggs om
  • Stöd till Ukraina

Regeringens prioriteringar

Regeringspartierna har, tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna, enats om ett antal samarbetsprojekt. Inom ramen för dessa ska politiska reformer utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem.

Laddar...