Hoppa till huvudinnehåll

Civila samhället och idrott

Med det civila samhället avses en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor organiserar sig och agerar tillsammans i gemensamma intressen. I området ingår nätverk, ideella föreningar, registrerade trossamfund med mera. Politiken omfattar bland annat möjligheter att bilda organisationer, att få statligt stöd och att göra människor delaktiga och bedriva verksamhet. Idrottspolitiken utgör en specifik del av politiken för det civila samhället.

Ansvariga för civila samhället och idrott

Ansvarigt statsråd

Foto på Socialminister Jakob Forssmed
Jakob Forssmed Social­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om civila samhället och idrott

En man och tre barn cyklar i det gröna.
Fritidskortet ska ge barn och unga ökad tillgång till fritidsaktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv och utifrån barns och ungas olika förutsättningar, önskemål och behov. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Fritidskortet för en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra

Fritidskortet för barn och unga är regeringens stora reform för att främja barns och ungas deltagande i fritidsaktiviteter. Det är en av de största folkhälsoreformerna som görs på många år. Att öka barns och ungas rörelse, stärka konditionen och främja kreativt och kulturellt skapande i sociala sammanhang är viktigt här och nu, och är av betydelse för god hälsa genom hela livet.

Pressinformation
Pressinformation Illustration: Regeringskansliet

Ny satsning på ungas ledarskap i MUCF:s uppdrag

Regeringen har gett Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att fördela 100 miljoner kronor till civilsamhället nästa år. Förutom att stärka organisationer som arbetar med socialt utsatta grupper görs särskilda satsningar på arbetet med volontärsamordning och på att öka engagemanget.

Parisa Liljestrand tittar in i kameran, i bakgrunden fler deltagare vid minnesceremonin.
Kulturminister Parisa Liljestrand på plats vid minneshögtiden i Polen med anledning av att det är 80 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet

Regeringen hedrade Förintelsens offer

Måndagen den 27 januari närvarade statsminister Ulf Kristersson och kulturminister Parisa Liljestrand vid en minneshögtid med anledning av att det är 80 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Flera andra ministrar deltog i olika ceremonier och minnesstunder i samband med minnesdagen.

– Att delta i en resa till Förintelsens minnesplatser är en upplevelse man bär med sig resten av livet. Förintelsen har och ska ha en särskild plats i vårt kollektiva minne. Rätt vårdat är det ett vaccin mot att historien ska upprepa sig, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Pressinformation
Pressinformation Illustration: Regeringskansliet

Regeringen vill motverka tidig selektering inom idrotten och skapa plats för fler

Regeringen har beslutat om de nya riktlinjerna för statens bidrag till idrotten för budgetåret 2025. De syftar bland annat till att öka fokuset på idrottens arbete med att motverka tidig selektering och att främja en mer inkluderande och jämlik idrottsrörelse.

Innehåll om civila samhället

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 350 träffar.

Laddar...