Hoppa till huvudinnehåll
Lagrådsremiss från Socialdepartementet

Bättre verktyg för att bekämpa den kriminella ekonomin – betalningssäkring inom socialförsäkringen

Publicerad

Regeringen föreslår att Försäkringskassan får möjlighet att ansöka om betalningssäkring vid allmän förvaltningsdomstol. Betalningssäkring ska få beslutas om det finns en påtaglig risk för att den som är betalningsskyldig drar sig undan skyldigheten och betalningsskyldigheten avser ett betydande belopp.

Ladda ner:

Betalningssäkring ska verkställas genom att Kronofogdemyndigheten tar den betalningsskyldiges egendom i anspråk till dess att fordran betalas frivilligt eller kan drivas in.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2025.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (1 st)

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (2 st)

  • Vissa processuella frågor på socialförsäkringsområdet

    Regeringen har tillsatt en särskild utredare för att se över vissa processuella och processrättsliga frågor på socialförsäkringsområdet. Meningen med utredningen har varit att stärka rättssäkerheten inom området och skapa en mer effektiv handläggning i ärenden och mål om socialförsäkring. Utredningen överlämnar i januari 2018 betänkandet Vissa processuella frågor på socialförsäkringsområdet (SOU 2018:5)

  • Vissa processuella frågor på socialförsäkringsområdet

    Utredningen har sett över vissa processuella och processrättsliga frågor på socialförsäkringsområdet. Meningen har varit att stärka rättssäkerheten och skapa en mer effektiv handläggning i ärenden och mål om socialförsäkring.

Lagrådsremiss (1 st)

Proposition

Laddar...