Polisens tillgång till uppgifter från signalspaning Ds 2018:35
Publicerad
Förslagen ska ge Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten en utökad tillgång till uppgifter från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.
Ladda ner:
Försvarsunderrättelseverksamhet bedrivs till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt i övrigt för kartläggning av yttre hot mot landet. Verksamheten får bara avse utländska förhållanden.
Signalspaning är en metod för inhämtning som används i försvarsunderrättelseverksamheten. Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten får inrikta signalspaning inom ramen för den övergripande inriktning för försvarsunderrättelseverksamheten som beslutas av regeringen. Signalspaningen utförs av Försvarets radioanstalt, som ska rapportera underrättelser med uppgifter som hämtats in till berörda myndigheter.
Signalspaningsregelverket tillämpas i dag på ett sätt som innebär att polisens tillgång till uppgifter från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet upphör om det inleds en förundersökning.
En utredare har haft i uppdrag att föreslå författningsändringar som möjliggör att Säkerhetspolisen och Polismyndigheten (i praktiken Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten) delges underrättelser från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet i deras verksamhet för att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet trots att det pågår en förundersökning vid myndigheten beträffande en företeelse som signalspaningen rör. Förslaget skulle innehålla den begränsningen att underrättelserna inte får användas i förundersökningar. Utredaren har också haft i uppdrag att utifrån sitt förslag analysera om nuvarande regler om tillsyn är tillräckliga.
Utredaren föreslår en ny lag som möjliggör att polisen tar emot uppgifter från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet även efter det att en förundersökning har inletts. Lagen förbjuder att uppgifterna används för att utreda brott. Med lagen kommer Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten att kunna inrikta signalspaning och ta emot underrättelser med uppgifter från signalspaning trots att det pågår en förundersökning. Uppgifterna kan då användas i polisens underrättelseverksamhet, t.ex. i syfte att förhindra brottslig verksamhet.
Polisen ska enligt den föreslagna lagen se till att tillgången till uppgifterna begränsas till vad var och en behöver för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter. Det ska särskilt beaktas att uppgifterna inte får användas för att utreda brott.
Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden föreslås utöva tillsyn över polisens tillämpning av den nya lagen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv
Departementsserien (1 st)
-
Polisens tillgång till uppgifter från signalspaning
Förslagen ska ge Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten en utökad tillgång till uppgifter från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.
Statens offentliga utredningar
Lagrådsremiss (1 st)
-
Polisens tillgång till underrättelser från Försvarets radioanstalt
Regeringen föreslår att Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten ska få en utökad tillgång till uppgifter från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.
Proposition (1 st)
-
Polisens tillgång till underrättelser från Försvarets radioanstalt
Försvarsunderrättelseverksamhet bedrivs till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik och för kartläggning av yttre hot mot landet. Verksamheten får bara avse utländska förhållanden. Signalspaning är en metod för inhämtning som används i verksamheten.