Hoppa till huvudinnehåll

Nya ledamöter i Miljömålsberedningen

Publicerad

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har beslutat om nya ledamöter till Miljömålsberedningen. Den parlamentariska utredningen består av en ledamot från varje riksdagsparti och sedan tidigare är Christofer Fjellner utsedd till ordförande.

I mitten på februari överlämnade den förra Miljömålsberedningen sitt delbetänkande och nu har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari beslutat om nya ledamöter.

Ordförande

  • Christofer Fjellner

Ledamöter

  • Jytte Guteland (S)
  • Martin Kinnunen (SD)
  • Helena Storckenfeldt (M)
  • Kajsa Fredholm (V)
  • Rickard Nordin (C)
  • Kjell-Arne Ottosson (KD)
  • Katarina Luhr (MP)
  • Elin Nilsson (L)

Regeringen har gett Miljömålsberedningen i uppdrag att utvärdera och lämna förslag på hur det nationella etappmålet för 2030 kan utformas så att det bättre överensstämmer med Sveriges åtaganden inom EU och styr effektivt mot Sveriges klimatmål, nettonollutsläpp senast år 2045 och negativa utsläpp därefter. 

Miljömålsberedningen har även fått i uppdrag att lämna förslag på ett utvidgat uppdrag till Klimatpolitiska rådet, för att också ta hänsyn till klimatpolitikens effektivitet och internationella perspektiv. Dessutom ska Miljömålsberedningen se över reglerna för förordnande av ledamöter till Klimatpolitiska rådet och komma med nödvändiga författningsförslag.

Miljömålsberedningens nuvarande uppdrag ska redovisas senast den 31 oktober 2025.

Presskontakt

Jonatan Klefbom
Presskommunikatör
Mobil 076-110 62 90
e-post till Jonatan Klefbom

Om Miljömålsberedningen

Miljömålsberedningens övergripande uppdrag är att lämna förslag till regeringen om hur miljökvalitetsmålen och Generationsmålet kan nås på ett sätt som är kostnadseffektivt ur ett samhällsperspektiv. Syftet med Miljömålsberedningen är att nå en bred politisk samsyn inom prioriterade områden inom miljöpolitiken. Syftet är också att hantera frågor som berör flera samhällsintressen inom olika områden som är särskilt prioriterade och komplexa och som inte kan lösas på myndighetsnivå utan kräver politiska avvägningar. En sådan samsyn är nödvändig för att åstadkomma den samhällsomställning som krävs för att nå miljömålen.

Beredningen ska inom ramen för sitt uppdrag skapa forum och dialoger med olika aktörsgrupper i samhället som länsstyrelser och andra statliga myndigheter, regioner, kommuner, näringsliv, ideella organisationer och forskarsamhället.

Av särskild vikt är att se till att senaste vetenskapliga fakta ligger till grund för beredningens arbete.

Laddar...