Sverige ordförande i Gröna klimatfonden 2025
Publicerad
Den 1 januari 2025 gick Sverige in som ordförande i Gröna klimatfonden, världens största multilaterala fond för klimatfinansiering. Vid det första styrelsemötet under svenskt ordförandeskap godkändes elva insatser, bland annat för klimatanpassning i sårbara länder och för befolkningsgrupper utsatta för klimatförändringar.
Tryggad livsmedelsförsörjning och tillgång till vatten står i fokus för insatserna, som kommer att ske i exempelvis Senegal, Togo, Kenya, Mexiko, Bolivia och Peru. Insatserna genomförs av både lokala och internationella organisationer, såsom FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO (Food and Agriculture Organization) och Interamerikanska utvecklingsbanken.
— Med våra omfattande bidrag till klimatfonderna fortsätter Sverige att vara en ledande givare av klimatbistånd. Runt om i världen blir klimatförändringarnas konsekvenser tydliga, till exempel i form av ökad torka eller extremväder. Det är viktigt att stödja både livsmedelstrygghet och tillgång till vatten i utsatta länder. Vi gör vår del men fler länder behöver bidra med mer, säger Benjamin Dousa, bistånds- och utrikeshandelsminister.
Ett projekt är inriktat på varningssystem för klimatrelaterade naturkatastrofer i sju länder, däribland Etiopien och Somalia. Ett annat projekt handlar om klimatanpassning i små ö-nationer i Stilla havet. Ett tredje är en fondinvestering på 70 miljoner euro i riskkapital för att mobilisera 280 miljoner euro i privat kapital till investeringar i klimatsmart jordbruk, skogsjordbruk (agroforestry) och hållbar skogsförvaltning i länder som Malaysia, Elfenbenskusten och Filippinerna.
Projekten som beslutades vid detta styrelsemöte får sammanlagt cirka 7,4 miljarder kronor i klimatfinansiering. Sveriges bidrag till detta utgör ungefär 520 miljoner kronor, och är en del av de 8 miljarder kronor som Sverige avsatt till Gröna klimatfonden för åren 2024–2027.
Det svenska ordförandeskapet 2025 kommer att lägga stor vikt vid att verka för ökad effektivitet och stärkt resultatfokus i fonden. Därtill vill Sverige se att fonden utvecklar sitt arbete med att attrahera finansiering från olika finansieringskällor och givare.
Om GCF
Gröna klimatfonden (Green Climate Fund, GCF) är världens största multilaterala klimatfond och skapades av Förenta nationerna (FN) år 2010. Fondens syftar till att hjälpa utvecklingsländer att minska sina utsläpp av växthusgaser och anpassa sig till klimatförändringarnas effekter. GCF har sitt huvudkontor i Incheon, Sydkorea. Fonden styrs av en styrelse med 24 medlemmar.
I november tillkännagav Sverige 8 miljarder kronor i bidrag till GCF för 2024–2027, vilket gör Sverige till den sjätte största givaren till fonden och den största givaren per capita, av de stora givarna.