Utredning föreslår grundlagsändringar för att säkerställa tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
Publicerad
En utredning har haft i uppdrag att se över om tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen behöver justeras så att kraven enligt EU:s tillgänglighetsdirektiv ska kunna uppfyllas. Utredningen föreslår vissa ändringar i grundlagarna som gör att krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning kan ställas på fler produkter och tjänster.
Många personer med funktionsnedsättning har svårt att få tillgång till information och tjänster.
I EU:s tillgänglighetsdirektiv ställs krav på att vissa produkter och tjänster ska vara utformade så att de är tillgängliga för fler, framför allt för personer med funktionsnedsättning. Direktivet har genomförts i Sverige genom ny lagstiftning som börjar gälla i sommar. För att säkerställa att tillgänglighetsdirektivets krav ska kunna tillämpas fullt ut tillsatte regeringen en utredning för att undersöka hur direktivet passar ihop med Sveriges mediegrundlagar.
Utredningen lämnar förslag på nya regler, så kallade delegationsbestämmelser, i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Syftet med förslagen är att göra det möjligt att ställa krav på tillgänglighetsfunktioner och hur information presenteras även inom det grundlagsskyddade området.
Utredningen föreslår att grundlagsändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2027.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 49 29
e-post till Ebba Koril