Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Myndigheter ska stödja socialtjänstens omställning

Publicerad

Socialtjänsten står inför en stor omställning i och med regeringens förslag till ny socialtjänstlag. För att stödja arbetet för en förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst lämnar regeringen uppdrag till flera myndigheter att stödja kommunerna i tillämpningen av den nya lagen.

– Den nya socialtjänstlagen innebär en stor omställning för kommunerna och staten måste på flera sätt stödja dem för att vi ska lyckas skapa en mer förebyggande, lätt tillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst. Det krävs att vi kraftsamlar för att uppnå de här målen i den nya socialtjänstlagen. I det arbetet är förväntningarna på berörda myndigheter höga, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. 

– Den nya socialtjänstlagen innebär en stor omställning i socialtjänstens sätt att arbeta, med mer av förebyggande och tidiga insatser. Just därför att det är en stor omställning behöver den ske på grundval av bästa tillgängliga kunskap och med tydlig vägledning. Kommuner ska inte behöva uppfinna hjulet utan få handfast stöd från våra myndigheter, säger socialminister Jakob Forssmed.

– En så avgörande reform som den nya socialtjänstlagen får inte bli en hyllvärmare. Våra myndigheter måste hjälpa kommunerna och ge stöd för verklig förändring, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist. 

– I och med den historiska reformeringen av socialtjänstlagen ställs stora krav på Sveriges myndigheter, kommuner och andra viktiga aktörer, som alla gemensamt behöver verka för att lagförändringarna implementeras på ett tillfredsställande vis. Sverigedemokraterna och regeringen säkerställer nu att myndigheterna stödjer kommunerna i det arbetet för att få Sverige på rätt köl, säger Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Ett syfte med uppdragen är att förbättra kommunernas tillgång till nationellt kvalitetssäkrade metoder och arbetssätt. Uppdrag ges till följande myndigheter:

  • Socialstyrelsen får uppdrag för bland annat kunskapsstöd och vägledning till kommunerna. Till exempel ska myndigheten stödja socialtjänsten i att identifiera och avveckla metoder och arbetssätt som är verkningslösa eller skadliga,
  • Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska tillsammans med Socialstyrelsen utreda och lämna förslag till hur kvalitetsgranskning av socialtjänst kan utformas.
  • Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) får bland annat uppdrag att öka socialtjänstens kunskap om vetenskapliga förhållningssätt
  • Brottsförebyggande rådet (Brå) får bland annat i uppdrag att utveckla stödet till kommunerna i det brottsförebyggande arbetet.
  • Upphandlingsmyndigheten får bland annat i uppdrag att öka kommunernas kunskap om hur de kan samverka med och anlita idéburna aktörer i utförandet av socialtjänst.  

För uppdragen får myndigheterna under 2025 sammantaget använda högst 27 miljoner kronor. 19 miljoner får användas av Socialstyrelsen, 4 miljoner av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och 2 miljoner kronor vardera av Inspektionen för vård och omsorg och Upphandlingsmyndigheten.

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal
Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Sofia Nilsson
Pressekreterare Liberalerna
Mobil 072 212 60 39
Ludvig Grufman
Presskontakt hos Sverigedemokraterna
Mobil 073-125 60 34

Ett reformpaket för en förebyggande socialtjänst

Regeringen har beslutat om en proposition till en ny socialtjänstlag. Målet med den nya socialtjänstlagen är att socialtjänsten ska verka förebyggande, vara lättillgänglig och vara kunskapsbaserad. I samband med beslutet beslutas även flera regeringsuppdrag med olika typer av stöd till kommunerna. Läs mer om propositionen och de andra regeringsuppdragen här:

Laddar...