Komplett implementeringsråd ska minska företagens regelbörda
Publicerad
Ytterligare fyra ledamöter har utsetts till Implementeringsrådet, Anders Broström, Jörgen Hettne, Caroline Szyber och Ulla Werkell. Implementeringsrådets ordförande och de fyra första ledamöterna utsågs den 30 september. Med dessa ledamöter på plats är Implementeringsrådet därmed fulltaligt.
– Implementeringsrådet spelar en viktig roll för att stärka svenska företags konkurrenskraft i EU-arbetet. Jag är glad för att den kompetens om företagande och EU-rätt som redan finns i Implementeringsrådet nu förstärks och kompletteras med ytterligare kompetenta personer, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Anders Broström är vd för Entreprenörskapsforum och gästprofessor vid Göteborgs universitet, Institutionen för ekonomi och samhälle. I sin forskning undersöker Anders bland annat förutsättningarna för framgångsrik innovation, forskning och företagande.
Jörgen Hettne är professor i handelsrätt, docent i EU-rätt samt prefekt vid Institutionen för handelsrätt på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han är också föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet (CFE) och senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).
Caroline Szyber är egenföretagare, konsult och rådgivare i bostads-, bygg- och fastighetsfrågor. Hon är vice ordförande i Småföretagarnas Riksförbund och Villaägarnas riksförbund samt suppleant i Näringslivets regelnämnd (NNR).
Ulla Werkell är skattejurist och ersättare i Skatterättsnämnden. Hon har arbetat som skattejurist på Fastighetsägarna Sverige, varit vice ordförande i NNR och arbetade innan dess som rättssakkunnig på Finansdepartementets skatteavdelning.
Implementeringsrådets ordförande är Anders Johannesson, tidigare näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Den 30 september utsågs ledamöterna Christina Fors, sakkunnig på NNR; Göran Grén, avdelningschef för Företagsjuridik på Svenskt Näringsliv; Anna Irani, jurist och äganderättsexpert på LRF och Patrick Krassén, policychef och expert på skattepolitik på Företagarna.
Implementeringsrådet kompletterar Förenklingsrådet eftersom råden kommer att arbeta med olika delar av lagstiftningskedjan. Förenklingsrådet ska ge regeringen förslag på förenklingar i befintlig svensk lagstiftning. Här ingår även EU-lagstiftning som redan har implementerats i Sverige. Implementeringsrådet ska däremot lämna underlag och rekommendationer om EU-rätt som ännu inte är genomförd i svensk rätt.
Implementeringsrådet
Implementeringsrådet kan bidra både tidigt i EU:s lagstiftningsprocess och när en EU-rättsakt ska genomföras i Sverige. Rådet ska löpande ta fram analyser av rättsakter som är av särskilt intresse för företag i Sverige. Underlagen från Implementeringsrådet kan bland annat utgöra en viktig del i regeringens helhetsbedömning inför kommande EU-förhandlingar och bidra med viktig kunskap inför och under förhandlingsarbetet.
Implementeringsrådet har inrättats som en kommitté och beslut om kommittédirektiven fattades den 23 maj 2024. Enligt direktiven ska Implementeringsrådet bestå av en ordförande och högst åtta ledamöter. Rådet ska ha ett företagsperspektiv och ledamöterna ska bland annat utgöras av personer från näringslivet, men kan även omfatta personer från akademin eller personer med annan lämplig kompetens. I rådet ska det bland annat ingå personer med särskild erfarenhet av reglers effekter för företag.
Presskontakt
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö