Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Flera myndigheter får uppdrag kopplade till strategin för företag i kulturella och kreativa branscher

Publicerad

Regeringen presenterade i april 2024 skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher. I regleringsbrev för 2025 ger regeringen ett flertal myndigheter uppdrag och återrapporteringskrav om att arbeta i linje med strategin.

Av regeringens strategi framgår bland annat att det ska finnas en god kompetensförsörjning inom de kulturella och kreativa branscherna samt att de ska ha ett stort och växande internationellt genomslag och att exporten ska öka. Det framkommer också att företag och offentliga aktörer ska ha god kunskap om upphovsrätt och upphovsrättens betydelse för företagande inom kulturella och kreativa branscher och de förutsättningar som den tekniska utvecklingen ger.

– De kulturella och kreativa branscherna är en av Sveriges nya basnäringar. Strategin syftar till att öka företagens potential för bland annat tillväxt, sysselsättning och export. Det är viktigt att främja dessa branschers förutsättningar, vilket även gynnar den fria kulturen då många utövare och kreatörer är företagare, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Uppdrag och återrapporteringskrav kopplade till strategin

Regeringen har i regleringsbreven för 2025 nu beslutat om nya uppdrag och återrapporteringskrav kopplade till strategin för företag i kulturella och kreativa branscher. Uppdragen och återrapporteringskraven kommer att ge regeringen viktigt underlag i arbetet med strategin.

Universitetskanslersämbetet får i uppdrag att följa upp de konstnärliga högskoleutbildningarnas bidrag till kompetensförsörjningen inom kulturella och kreativa branscher mot bakgrund av regeringens strategi. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2026.

Svenska institutet får i uppdrag att bidra till genomförandet av strategin. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2026.

Statens kulturråd får som återrapporteringskrav att redovisa hur myndigheten bidrar till genomförandet av regeringens strategi. Myndigheten får även en förstärkning på 5 miljoner kronor 2025–2027 för en satsning på kulturlivets internationalisering, svenskt deltagande i EU-programmet Kreativa Europa samt främjandet av kulturexport. 

Konstnärsnämnden får i regleringsbrevet för 2025 i uppdrag att sprida kunskap om upphovsrätten och dess betydelse för konstnärers företagande inom kulturella och kreativa branscher och de förutsättningar som den tekniska utvecklingen ger. Genom en ändring i Konstnärsnämndens instruktion får myndigheten även i uppdrag att följa upp och sprida information om villkoren för konstnärernas företagande i de kulturella och kreativa branscherna. Ändringen ska träda i kraft den 21 januari 2025.

I riktlinjerna för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2025 framkommer att Filminstitutet ska redovisa hur stiftelsen har utvecklat och medverkat i insatser i linje med strategin.

Kulturella och kreativa branscherna

I regeringens strategi som beslutades våren 2024 framgår att de kulturella och kreativa branscherna består av verksamheter som bygger på kulturella värden eller konstnärliga och andra kreativa uttryck. Branschernas främsta resurs är individer med kreativ yrkeskunskap och kulturell kompetens. Exempel på verksamheter och företeelser inom kulturella och kreativa branscher är arkitektur, bildkonst, dataspel, film, form och design, konsthantverk, kulturarv, kulturturism, litteratur, medier, mode, musik, scenkonst och olika digitala konstnärliga uttryck.

I Sverige återfinns 130 000 företag, det vill säga en tiondel av alla Sveriges företag, i de kulturella och kreativa branscherna. Enligt den senaste mätningen 2017 omsatte dessa branscher 400 miljarder kronor och sysselsatte ca 190 000 personer i landet.

Regeringens strategi är avsedd att gälla under en tioårsperiod 2024–2033.

Presskontakt

Harald Eiken
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Mobil 076-781 42 09
e-post till Harald Eiken
Laddar...