Hoppa till huvudinnehåll

Slutskede för de globala förhandlingarna om ett avtal mot plastföroreningar

Publicerad

I dag den 25 november inleds det femte och sista förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar i Busan, Sydkorea. Det är viktigt att reglera plastföroreningar på global nivå för att minska föroreningar och klimatpåverkan, skydda haven, miljön och den biologiska mångfalden.

Mötet i Busan är det femte och sista mötet i förhandlingarna kring ett globalt avtal mot plastföroreningar. Målet med ett nytt globalt avtal, som ska vara legalt bindande, är att minska mängden plastföroreningar genom att minska produktionen, underlätta för att produkter ska kunna återvinnas och återanvändas och att alla länder ska ha en hållbar hantering av uttjänta produkter.

Ett globalt avtal behöver omfatta krav på produktion av plast och plastprodukter för att bli effektivt och bidra till minskade föroreningar. Det är också viktigt att plastprodukter ska designas rätt från början och att de farligaste kemikalierna i plast fasas ut eftersom dessa påverkar möjligheten till en säker återvinning av plasten. Flera länder menar att avtalet endast ska omfatta avfall och att plastföroreningar kan minska genom en bättre avfallshantering. Att minska mängden ny och fossilbaserad plast genom återanvändning och återvinning är andra viktiga åtgärder.

För många länder är frågan om finansiering av avtalets genomförande central, men hur det ska göras är en vattendelare i förhandlingarna. Sverige, EU och flera andra länder menar att det görs bäst genom att använda befintliga globala miljöfonder och genom att involvera näringslivet.

Sverige prioriterar att avtalet ska inkludera principen om att förorenaren betalar. Då är så kallat utökat producentansvar (EPR) ett viktigt verktyg. Det innebär att den som gör en produkt tillgänglig på marknaden ska ansvara och betala för att den tas omhand efter användning, exempelvis genom att samla in och transportera bort avfall eller återanvända eller återvinna varor.

Den svenska delegationen leds av Johanna Lissinger-Peitz på Klimat- och Näringslivsdepartementet. Delegationen består även av tjänstemän från Klimat- och Näringslivsdepartementet, samt representanter från Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.

Presskontakt

Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg

Om förhandlingarna

Vid det femte mötet inom FN:s miljöförsamling (UNEA5) år 2022 enades världens länder om det historiska beslutet att inleda förhandlingarna om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar, med målet att avsluta förhandlingarna 2024.

Att få ett ambitiöst globalt avtal mot plastföroreningar på plats är en prioriterad fråga för Sverige och för EU. De klimat- och miljöproblem som plastföroreningar orsakar är gränsöverskridande och kräver globala lösningar. Tillverkning och handel av plast sker också på en global marknad och företag efterfrågar globala regler för att uppnå rättvisa och likvärdiga spelregler.

Laddar...