8 miljarder till FN:s gröna klimatfond
Publicerad
Sverige annonserar ett bidrag om 8 miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond (GCF). Sverige är med detta en av de allra största givarna till fonden. Genom klimatfonden kan låg- och medelinkomstländer få stöd med att genomföra klimatinvesteringar för minskade utsläpp och skydda sina samhällen mot klimatförändringarna genom anpassningsåtgärder.
En framgångsrik påfyllnad av FN:s gröna klimatfond är en viktig uppmaning till världens länder att höja ambitionerna för utsläppsminskningar vid klimatkonferensen COP29 i Baku.
– Klimatkrisen är en global kris. Regeringen har en pådrivande roll i det internationella klimatarbetet, där Sverige vill effektivisera och utöka klimatbiståndet. FN:s gröna klimatfond är en av våra viktigaste kanaler. Sveriges bidrag till GCF gör oss till största givare per capita bland de stora bidragsgivarna, och visar därmed vår ledande roll inom klimatfinansiering. Sverige vill att fonden ska prioritera innovation, grön omställning genom investeringar i fossilfri energi, energieffektivisering och klimatsmart infrastruktur, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
– Sverige är ledande i det globala arbetet för att nå till upp till Parisavtalets 1,5-gradersmål. Våra betydande bidrag till den största och mest välorganiserade internationella klimatfonden är väl investerade skattepengar. Regeringens ambition med denna satsning är att snabba på klimatomställningen i länder som har stora utsläpp, men som behöver hjälp med att ställa om, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Med Sveriges bidrag uppgår påfyllnaden av fonden till drygt 13,5 miljarder USD för åren 2024–2027. Drygt en tredjedel av GCF:s resurser investeras i åtgärder i den privata sektorn och mobiliserar därmed privat kapital till klimatinvesteringar. Sverige är och kommer fortsätta vara en av världens mest generösa givare av internationell klimatfinansiering. Sverige spelade en betydande roll i att världen 2022 nådde målet om 100 miljarder dollar per år i global klimatfinansiering, i och med ett generöst svenskt bidrag. Det svenska bidraget till internationell klimatfinansiering är en central del av Sveriges klimatpolitik.
FN:s gröna klimatfond
FN:s gröna klimatfond är den viktigaste delen av klimatkonventionens finansiella stöd för klimatanpassning och utsläppsminskning – och för att finansiera planer för utsatta länders klimatomställning. Det kan exempelvis handla om att bygga varningssystem, åtgärder för vattenförsörjning, anpassning av jordbrukssystem och fossilfri energi, allt för att minska riskerna och effekterna av klimatförändringarna.
Presskontakt
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg
Genvägar
Webb-tv
Du kan följa sändningen direkt eller se den i efterhand på regeringen.se eller på Regeringskansliets Youtubekanal.