Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Sjukvårdsministern och Ukrainas hälsominister har i Kiev signerat ett avtal för fortsatt stöd till Ukrainas EU-närmande på hälso- och sjukvårdens område

Publicerad

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Ukrainas hälsominister Viktor Liashko har undertecknat ett så kallat tekniskt avtal mellan Sverige och Ukraina. Avtalet syftar till att fördjupa samarbetet och bidra till Ukrainas fortsatta integration in i EU. Sjukvårdsministern besökte också flera vårdinrättningar i Kiev, bland annat barnsjukhuset Okhmatdyt som attackerades av Ryssland i juli.

  • Foto på ministrar som skriver under dokument. Bakom dem står Ukrainas och EU:s flaggor

    Det tekniska avtalet skrevs under av Acko Ankarberg Johansson och Ukrainas hälsominiser Viktor Liashko på plats på Ukrainas hälsodepartement, och bygger vidare på tidigare ingångna avtal och överenskommelser mellan länderna.

    Foto: Ministry of Health of Ukraine

  • Tre personer sitter vid ett panelsamtal.

    Ukrainas första dam Olena Zelenska, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och professor Claes Hultling, en av grundarna av Stiftelsen Spinalis.

    Foto: Ministry of Health of Ukraine

  • En grupp personer framför en bombad byggnad.

    Ukrainas största barnsjukhus, Okhmatdyt, ligger i Kiev och utsattes för en rysk missilattack den 8 juli 2024. En stor del av sjukhuset förstördes i attacken och är i stort behov av uppbyggnad.

    Foto: Ministry of Health of Ukraine

  • En grupp personer framför en skadad ambulansbil.

    Regeringen har gett ett stöd på närmare 10 miljoner kronor för att bidra till återuppbyggnaden av barnsjukhuset.

    Foto: Ministry of Health of Ukraine

– Regeringen är tydlig med att det svenska stödet till Ukraina ligger fast så länge som det krävs. Inte minst inom hälso- och sjukvårdsområdet som är en avgörande del i motståndskraften och reformeringen av landet. För mig var det viktigt att vara på plats och visa på mitt och hela regeringens stöd till det krigsdrabbade landet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Avtalet omfattar bland annat samarbete om kunskapsöverföring till hälso- och sjukvårdens personal, bidra till arbetet mot antimikrobiell resistens och samarbete och erfarenhetsutbyte kring rehabilitering för ukrainare som drabbats av kriget. Det omfattar också samarbete och kapacitetsstärkande för att stödja reformer som är nödvändiga för europeisk integrering på bland annat läkemedelsområdet.

Avtalet skrevs under av ministrarna på plats på Ukrainas hälsodepartement, och bygger vidare på tidigare ingångna avtal och överenskommelser mellan länderna.

Rehabilitering i Sverige fortsätter

Sjukvårdsministen deltog vid ett besök på ett sjukhus i Kiev vid lanseringen av den ukrainska översättningen av handboken ”Spinalis A new page of life with spinal cord injury” från Stiftelsen Spinalis och professor Claes Hultling, en av Spinalis grundare. Vid presentationen talade bland andra Ukrainas första dam Olena Zelenska, Ukrainas hälsominister Viktor Liashko, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och professor Claes Hultling.

Stiftelsen Spinalis främjar forskning och rehabilitering av främst ryggmärgsskador. Spinalismottagningen vid Aleris Rehab Station har även tagit emot patienter från Ukraina för behandling i Sverige.

Vid besöket undertecknade Spinalis också en överenskommelse om internationellt medicinskt partnerskap med veteransjukhuset Rivne Regional Hospital for Veterans of War.

Besök på bombat barnsjukhus

Ukrainas största barnsjukhus, Okhmatdyt, ligger i Kiev och utsattes för en rysk missilattack den 8 juli 2024. En stor del av sjukhuset förstördes i attacken och är i stort behov av uppbyggnad. Ministern besökte platsen och fick bland annat en visning av förstörelsen och träffade patienter.

Regeringen har gett ett stöd på närmare 10 miljoner kronor för att bidra till återuppbyggnaden av barnsjukhuset. Det svenska bidraget går till den ideella organisationen Beredskapslyftet som i samarbete med Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset är initiativtagare till projektet och ansvarar för inköp av utrustning.

Efter attacken beslutade regeringen om ett omedelbart humanitärt stöd, som kanaliserades genom Unicefs humanitära fond och kunde gå direkt till de drabbade barnen och deras familjer.

Besöket i Kiev genomfördes den 15 – 16 oktober. Ministern besökte även en primärvårdsklinik i Makariv, som har återuppbyggts efter en attack i mars 2022, och ett militärsjukhus där ministern träffade soldater som skadats och genomgått kirurgisk rekonstruktion. Ministern gjorde också ett verksamhetsbesök på läkemedelsföretaget Farmak Statsrådet var även en av inledningstalarna vid konferensen European Integration of Ukraina: Healthcare.

 

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun

Sveriges stöd till Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och uppbyggnad. Sedan februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande cirka 57,4 miljarder kronor till olika insatser för att stötta Ukraina (2 oktober 2024). Tillsammans med EU har Sverige också fattat beslut om omfattande makroekonomiskt stöd och ett flertal sanktionspaket mot Ryssland.

Laddar...