Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Nytt nordiskt-baltiskt stödpaket till Ukraina

Publicerad

De nordisk-baltiska länderna presenterar ett nytt gemensamt stödpaket till Ukraina. Stödet presenteras för att möta Ukrainas akuta behov av att reparera skadade energisystem och att ersätta förstörd energiproduktion med ny inför vintern. Stödet ska stärka upp Ukrainas energiförsörjning, i ljuset av Rysslands intensifierade attacker. Sveriges bidrag uppgår till 320 miljoner kronor till energisektorn.

De ukrainska behoven inför den annalkande vintern är stora, särskilt i ljuset av intensifierade ryska attacker mot ukrainsk energiförsörjning. För att möta humanitära behov och stärka energiförsörjningen i Ukraina inför och under den kommande vintern presenteras ett nytt stödpaket av de nordisk-baltiska länderna, med 320 miljoner kronor från Sverige.

– Rysslands intensifierade attacker mot Ukrainas energiförsörjning leder till storskaliga strömavbrott runt om i landet och där familjer över stora delar av Ukraina går en vinter utan värme och el till mötes. Detta stödpaket är viktigt för att stödja den ukrainska energisektorn och bidra till att hålla ukrainska samhället i gång och ukrainska hem varma, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

– Ukraina måste vinna kriget och Ryssland förlora kriget. Vårt stöd bidrar till att det ukrainska samhället kan stå emot och slå tillbaka, säger Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

– Ryska angrepp mot energiförsörjningen i Ukraina har varit omfattande och den kommande vintern kommer att bli tuff. Regeringen har återkommande stöttat Ukrainas energiförsörjning på olika sätt sedan Rysslands invasion. Nu levererar vi ytterligare ett ekonomiskt stöd till den så hårt ansatta energiförsörjningen, säger Magnus Berntsson, utrikespolitisk talesperson hos Kristdemokraterna.

– Med det här stödet värmer vi de frusna och skapar hopp i en iskall tid för Ukraina och vi gör det tillsammans i den nordisk-baltiska familjen, vilket signalerar samling och enighet, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Sveriges stöd till Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige bidragit med totalt 57,4 miljarder kronor till insatser för att stötta Ukraina. Det handlar om humanitärt, militärt och ekonomiskt stöd, samt stöd till uppbyggnads- och reformarbetet. Med det nya stödpaket om ytterligare 320 miljoner kronor kommer det samlade svenska bidraget uppgå till över 57,7 miljarder kronor.

Regeringen har tidigare under 2024 beslutat om totalt 1,8 miljarder kronor i extra stöd till Ukrainas energiförsörjning. Med det ytterligare stödet om 320 miljoner kronor kommer regeringen ha bidragit med över 2,1 miljarder kronor till Ukrainas energiförsörjning under innevarande år. Till detta kommer energistöd beslutade av regeringen under 2022–2023 samt insatser för energiförsörjning som bland annat Sida genomför inom ramen för strategin för Sveriges uppbyggnads- och reformssamarbete med Ukraina.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin
Laddar...