Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Ny revidering av länstalen för 2024

Publicerad

Regeringen har beslutat att revidera antalet nyanlända som ska omfattas av anvisning till en kommun enligt bosättningslagen under 2024 från 18 800 till 21 700 personer. Syftet är att säkerställa att länstalen är tillräckliga för att täcka behovet av anvisning för ukrainare som är i Sverige med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet.

Med anledning av kriget i Ukraina aktiverades EU:s massflyktsdirektiv i mars 2022, vilket ger ukrainare rätt till tillfälligt skydd runt om i EU. Till följd av att många personer med tillfälligt skydd som folkbokförs under 2024 kan omfattas av bosättningslagen gjorde regeringen i juni en revidering av tidigare beslut om antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner och fördelningen på länsnivå (länstal). Då höjdes siffran från 2 800 till 18 800.

 Det har framkommit att nuvarande länstal behöver höjas ytterligare för att täcka behovet av anvisningar för personer med tillfälligt skydd. Därför gör regeringen nu ytterligare en revidering av länstalen, till 21 700 personer för 2024. Regeringen fastslår samtidigt en ny fördelning mellan länen. 

Regeringens beslut överensstämmer med förslaget från Migrationsverket den 1 oktober 2024.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson
Mobil 076-142 63 78
e-post till Agnes Eklund
Laddar...