Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Utredning föreslår skärpta åtgärder för att fler som deltar i kriminella nätverk ska dömas

Publicerad

Utredningen En översyn av de osjälvständiga brottsformerna har i dag överlämnat sitt betänkande till justitieminister Gunnar Strömmer. Utredningen föreslår bland annat skärpt straffansvar för försök och förberedelse till brott så att fler ska kunna dömas. Det gäller särskilt brott som begås inom ramen för organiserad brottslighet.

– Regeringen arbetar på bred front för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det är centralt att vi kan lagföra fler som deltar i kriminella nätverk – även beställarna och möjliggörarna. Ett viktigt led i det arbetet är att se över reglerna om försök, förberedelse och stämpling till brott. Jag välkomnar därför betänkandet och ser fram emot att skicka förslagen på remiss, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Utredningen har haft i uppdrag att analysera och ta ställning till hur straffansvaret för osjälvständiga brott, som exempelvis försök, förberedelse och stämpling till brott, bör utvidgas och förändras. Syftet är att mer effektivt motverka brott, särskilt de som begås inom ramen för organiserad brottslighet.

Utredningen föreslår bland annat att

  • en särskild reglering införs i bestämmelsen om försök till brott för att åtgärda de begränsningar som Högsta domstolens dom i fallet ”Vapenattrappen” medfört för de brottsbekämpande myndigheterna,
  • det straffbara området för förberedelse och stämpling utvidgas, och
  • straffskalan för vissa osjälvständiga brottsformer skärps.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 november 2025.

Utredningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl
Laddar...