Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen söker ny generaldirektör och chef för Affärsverket svenska kraftnät

Publicerad

Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) har en central roll i den omställning av energisystemet som nu pågår.

– Under ledning av generaldirektör Lotta Medelius Bredhe har Svenska kraftnät genomgått en stor utveckling. Verksamheten har expanderat och effektiviserats. Jag är tacksam för det omfattande förändringsarbete som påbörjats, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Generaldirektören har meddelat att hon inte kommer att önska fortsatt anställning när hennes nuvarande anställning löper ut under hösten 2025.

– Givet Svenska kraftnäts centrala roll i energiomställning och behovet av ytterligare intensifierat reformarbete, är det angeläget att redan i ett tidigt skede påbörja rekryteringen av en ny generaldirektör, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

 

Bakgrund

Behoven för Sveriges elförsörjning är i dag större än på många år. Regeringen gör för närvarande bedömningen att planeringen ska utgå från att kunna möta ett elbehov om minst 300 TWh år 2045. Detta skulle innebära mer än en fördubbling jämfört dagens elanvändning.

Regeringen genomför nu en rad åtgärder för att kunna möta det framtida ökade elbehovet. Bland annat har regeringen har redan vidtagit en rad avgörande åtgärder för att förbättra förutsättningarna för ny kärnkraft. Regeringens arbete går nu in i en mer intensiv fas.

Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) har en central roll i den omställning som nu pågår. Verket har redan genomfört en rad åtgärder för att effektivisera arbetet med utbyggnaden av stamnätet för el. Även andra åtgärder genomförs för att skapa en mer robust elförsörjning.

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik
Laddar...