Hoppa till huvudinnehåll

Framtidsinvesteringar och tillväxtreformer för ett rikare och tryggare Sverige

Publicerad

Regeringen presenterade i dag satsningar för att främja Sveriges tillväxt. Satsningarna omfattar historiska satsningar på infrastruktur, den största satsningen på forskning någonsin och åtgärder för att göra det enklare att driva företag i Sverige.

Ladda ner:

Tillväxt är avgörande för svenskt välstånd. Med högre tillväxt blir vi gemensamt rikare. Det leder till högre löner och ökad köpkraft, samt ökar statens möjligheter att satsa på skola, sjukvård och omsorg. För att öka Sveriges tillväxt måste produktiviteten öka och det kräver satsningar på fyra områden: investeringar i infrastruktur, investeringar i forskning, reformer som gör det lättare att driva företag och lösningar på företagens kompetensbrist.

Regeringen kommer därför lägga fram historiskt stora satsningar på infrastruktur i den kommande nationella planen för transportinfrastruktur. Infrastrukturpropositionen kommer innebära att satsningarna på infrastrukturramen ökar med 200 miljarder kronor jämfört med den tidigare planperioden – totalt 1 171 miljarder kronor.

Vidare kommer regeringen i den kommande forsknings- och innovationspropositionen öka anslagen till forskning och innovation kraftfullt. Regeringen och Sverigedemokraterna beräknar att nivåhöjningen av anslagen blir 6,5 miljarder 2028, den största satsningen på forskning någonsin.

– Vi går in i en fas av stora framtidsinvesteringar. Stora framtidsinvesteringar som varit eftersatt under en lång tid. Framtidsinvesteringar som är helt nödvändiga för att svensk ekonomi ska växa kunna framåt och fungera bättre. Det är grundläggande skäl till god svensk konkurrenskraft, säger statsminister Ulf Kristersson.

– Vi gör nu en den största satsningen på infrastruktur i modern tid på drygt 200 miljarder till och med 2037. Sverige är vårt hem och det är hög tid att vi rustar Sverige starkt som både ger tillväxt och tryggar vår välfärd. En god infrastruktur är avgörande för att livet ska gå ihop. Det gynnar familjer, företag och tillväxt, stärker Sveriges konkurrenskraft och robusthet, och bidrar till att lyckas med den gröna omställningen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

– Med den största forskningssatsningen någonsin bygger vi ingenjörslandet Sverige starkare. Ett Sverige som inte bara följer, utan leder den globala teknikutvecklingen. Det kommer våra barn och framtida generationer tacka oss för, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

– Vi presenterar idag historiskt omfattande satsningar med syfte att bygga Sverige starkare och förbättra förutsättningarna för såväl företagare som privatpersoner. En del i detta är borttagandet av den orättvisa och skadliga flygskatten, vilket är ett stort steg på vägen för att främja flygtrafiken i Sverige och därmed förbättra tillgängligheten i hela landet, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg. 

Regeringen kommer också gå fram med flera åtgärder för att göra det lättare att driva företag i Sverige. I budgeten kommer det föreslås att ersättningsnivån för expertskatt i den s.k. beloppsregeln sänks från två prisbasbelopp till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad, med målet att skapa bättre förutsättningar för företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens och gynna svensk konkurrenskraft.

Regeringen vill även utvidga det s.k. växa-stödet, dels genom att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna omfattar upp till två anställda, dels genom att höja beloppsgränsen för hur stor ersättning som omfattas av nedsättningen från 25 000 till 35 000 kronor. Slutligen kommer regeringen även föreslå att flygskatten avskaffas för att förbättra tillgängligheten i hela landet och för att vi går från nationella till europeiska styrmedel för flyget.

Skatteförändringarna och satsningarna på forskning föreslås träda i kraft från och med 1 januari. Den avskaffade flygskatten föreslås träda i kraft från och med 1 juli. Infrastrukturpropositionen kommer att lämnas till riksdagen i början av oktober 2024. Den nationella planen för transportinfrastruktur kommer att träda i kraft våren 2026.  

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna 

Presskontakt

Susan Vo Bergqvist
Biträdande presschef hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 95 62
e-post till Susan Vo Bergqvist
Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-117 29 48
e-post till Alexandra Örenmark
Ludvig Grufman
Presskontakt för Sverigedemokraterna
Mobil 073-125 60 34
e-post till Ludvig Grufman

Mer om statens budget

Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...