Hoppa till huvudinnehåll

Banker och finansiella institut uttrycker sitt stöd för en växande global produktion av fossilfri el från kärnkraft till 2050

Publicerad

I går, den 23 september, deltog energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch i ett möte mellan ministrar och andra höga företrädare för länderna som ställde sig bakom en deklaration vid COP28 om behovet av att tredubbla produktionen av kärnkraft till 2050. I anslutning till mötet ställde sig globala banker och finansiella institut bakom ländernas strävan att öka produktionen av el från kärnkraft.

Under mötet diskuterades hur deklarationen ska tas vidare och hur länderna tillsammans kan realisera samarbetet. Representanter för globala banker och finansinstitut deltog i diskussioner kring hur en storskalig utbyggnad kan finansieras.

– Ett av de främsta hindren för den nödvändiga utbyggnaden av ny kärnkraft är att säkra finansieringen. Regeringar, finansiella institutioner och industri har avgörande roller att spela i denna strävan. Gårdagens besked är glädjande och visar att det finns en gemensam bild av kärnkraftens betydelse bland både regeringar och i finanssektorn, säger energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch.

Länder som stödjer deklarationen

Sverige, Armenien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Finland, Frankrike, Ghana, Ungern, Jamaica, Japan, Korea, Moldavien, Mongoliet, Marocko, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Ukraina, Förenade Arabemiraten, Storbritannien och USA.

Bakgrund

Intresset för ny kärnkraft ökar snabbt i många länder, också här i EU. Det gäller både i länder som redan har kärnkraft i sin energimix och bland de som tidigare haft en neutral eller skeptisk inställning till tekniken. Allt fler inser att världen behöver alla säkra fossilfria energislag - både förnybara och kärnkraft - för att klara den gröna omställningen, stärka konkurrenskraften och nå klimatmålen. Stora prishöjningar på energi efter Rysslands invasion av Ukraina har också visat på nödvändigheten av att demokratiska länder inte är beroende av diktaturer.

Presskontakt

Mia Widell
Presschef hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-125 17 09
e-post till Mia Widell
Laddar...