Hoppa till huvudinnehåll

Boverket ska utreda nationell klassificering av ärenden enligt plan- och bygglagen

Publicerad

Regeringen ger Boverket i uppdrag att ta fram en nationell klassificeringsstruktur för alla ärendetyper enligt plan- och bygglagen, PBL. Boverket ska också utreda förutsättningar för ett nationellt system för hantering av dessa ärenden.

– Regeringen arbetar för att korta ledtiderna i plan- och byggprocesserna. En enhetlig tillämpning av PBL ger ökad kvalitet och effektivitet i ärendehanteringen, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Boverket får i uppdrag att ta fram en nationell klassificeringsstruktur för alla ärendetyper enligt PBL och utreda förutsättningar för ett nationellt system för hantering av dessa ärenden.

Regeringen bedömer att en nationell klassificeringsstruktur kan skapa en mer enhetlig och effektiv ärendehantering, vilket kan korta ledtiderna i plan- och byggprocesserna och därigenom bidra till regeringens mål om ett ökat bostadsbyggande.

En enhetlig ärendehantering ger även förutsättningar för att skapa jämförbar statistik och ge samhällsaktörer bättre underlag till sina analyser och prognoser.

Uppdraget är ett led i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen.

Boverket ska delredovisa uppdraget senast den 31 oktober 2024 och slutredovisa senast den 30 september 2025.

Presskontakt

Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 04 88
e-post till Ebba Gustavsson
Laddar...