Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsminister Ulf Kristersson på EU-toppmöte i Bryssel

Publicerad

Den 27–28 juni samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för möte i Europeiska rådet. På mötet deltar statsminister Ulf Kristersson.

Europeiska rådet ska diskutera högnivåtillsättningar, däribland nominera en ny ordförande i EU-kommissionen. Diskussionerna väntas även beröra tillsättningen av en ny ordförande för Europeiska rådet, samt en ny hög representant och vice ordförande för kommissionen.

Rådet väntas också anta EU:s strategiska agenda för kommande mandatperiod, det vill säga de prioriteringar som vägleder arbetet i EU framöver. Frågan har diskuterats vid flera möten under året och det förslag som arbetats fram ligger väl i linje med de prioriteringar som regeringen arbetat för. Det handlar bland annat om stödet till Ukraina, konkurrenskraft, säkerhet och försvar, brottsbekämpning, klimat, migration och rättsstatens principer.

Europeiska rådet kommer också prata om Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Ukraina är fortfarande i akut behov av militärt stöd, inte minst luftvärn och ammunition. Pressen på Ryssland måste upprätthållas och regeringen välkomnar att det 14:e sanktionspaketet nyligen antagits.

Europeiska rådet kommer också diskutera situationen i Mellanöstern, EU:s försvarsförmåga och försvarsindustri, konkurrenskraft, Georgien, migration och hybridhot. En så kallad färdplan för interna reformer ska också antas.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson

Om Europeiska rådet

Europeiska rådet utgör den högsta nivån för medlemsländernas politiska samarbete och är den EU-institution som fastställer EU:s allmänna politiska riktning och prioriteringar. Rådet håller fyra ordinarie toppmöten per år och består av de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer samt Europeiska rådets ordförande och Europeiska kommissionens ordförande.

Laddar...