Hoppa till huvudinnehåll

Rundabordssamtal för att bekämpa narkotikasmugglingen i svenska hamnar

Publicerad

I dag, den 19 mars, håller justitieminister Gunnar Strömmer, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och statssekreterare Carolina Lindholm ett rundabordssamtal om hur säkerheten i och kring hamnarna kan stärkas för att motverka och bekämpa narkotikasmuggling. På mötet deltar myndigheter, enskilda aktörer, branschorganisationer samt företrädare för länsstyrelser och kommuner.

Regeringen har nyligen presenterat Sveriges första nationella strategi mot organiserad brottslighet. Ett av fem mål i strategin är att slå sönder den kriminella ekonomin. Att motverka och bekämpa den narkotikarelaterade brottsligheten är en viktig del i detta.

Narkotikahandel är en av den organiserade brottslighetens huvudsakliga inkomstkällor och uppskattas utgöra cirka en femtedel av den globala brottslighetens intäkter. Narkotikabrottsligheten är även en inkörsport för unga i kriminalitet och en orsak till våldsamma konflikter, korruption och infiltration.

Gränsöverskridande godstransporter till och från Sverige sker i stor utsträckning med sjöfart. Stora mängder av narkotika smugglas i containerflödet till hamnar både i EU och i Sverige. Sverige fungerar också som ett transitland för narkotika, det vill säga delar av den narkotika som förs in i landet är avsedd för andra länder. Detta innebär att de svenska hamnarna är en central plats för att hindra införsel och utförsel av illegal narkotika. 

Syftet med rundabordssamtalet är att få en bättre bild av de utmaningar som finns kopplat till brottslighet i svenska hamnar, identifiera vilka åtgärder som kan behöva vidtas och vad respektive aktör kan göra för att öka säkerheten i svenska hamnar och minska narkotikasmugglingen.

I samband med rundabordssamtalet finns tid för media. För intervjuförfrågningar, se nedan.

Presskontakt

Erica Wide
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 04 88
e-post till Ebba Gustavsson
Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Laddar...