Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Förnyad överenskommelse om yrkesutbildning mellan Sverige, Finland och Norge

Publicerad

Regeringen har, med förbehåll för godkännande, undertecknat en överenskommelse om fortsatt verksamhet i Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, som bedriver gemensam yrkesutbildning för Sverige, Finland och Norge. En godkänd överenskommelse innebär att stiftelsens verksamhet möjliggörs för perioden 2024–2027.

– Det är viktigt att främja verksamhet som denna som bidrar till att möta behovet av kompetensförsörjning i norr och som stärker det regionala samarbetet mellan våra nordiska länder, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Stiftelsen Utbildning Nordkalotten erbjuder yrkesinriktade utbildningar till deltagare från Finland, Norge och Sverige i syfte att främja och utveckla arbetsmarknaden och det regionala samarbetet mellan de nordligaste delarna av de tre länderna. Nu har företrädare för länderna tillsammans tagit fram ett förslag till överenskommelse om stiftelsens verksamhet för 2024–2027. Överenskommelsen anger stiftelsens verksamhet, organisationen, samarbetsformerna och hur många utbildningsplatser länderna förbinder sig att köpa. Den svenska regeringen har nu undertecknat överenskommelsen med förbehåll för godkännande, och överenskommelsen lämnas nu över i en proposition till riksdagen.

Presskontakt

Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-117 29 48
e-post till Alexandra Örenmark
Laddar...