Hoppa till huvudinnehåll

Laponiatjuottjudus fortsätter förvalta världsarvet Laponia

Publicerad

Regeringen förlänger Laponiaförordningens giltighet. Föreningen Laponiatjuottjudus får därmed fortsätta förvalta världsarvet Laponia till och med sista juni 2026.

Den ideella föreningen Laponiatjuottjudus består av de nio samebyarna i Laponia, Gällivare och Jokkmokks kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket.

− Laponia är Europas största sammanhängande naturlandskap och ett av Sveriges mest skyddsvärda områden. Där finns spår av samisk verksamhet som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Nu ger regeringen föreningen Laponiatjuottjudus fortsatt förtroende att förvalta Laponia, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Fram till den 1 januari 2013 förvaltades nationalparkerna och naturreservaten i Laponia av Länsstyrelsen i Norrbottens län. Därefter har föreningen Laponiatjuottjudus förvaltat området.

Presskontakt

Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg

Världsarvet Laponia

Världsarvet Laponia omfattar nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus, samt naturreservaten Stubba och Sjaunja. Området utsågs 1996 till världsarv av UNESCO.
https://laponia.nu/

Laponiaförordningen

Laponiaförordningen (2011:840) trädde i kraft 2012 i syfte att under en försöksperiod inrätta en ny förvaltningsform för världsarvet Laponia. Förordningen har förlängts vid tre tillfällen och gäller för närvarande till och med den 31 december 2022. Laponiaförordningen ger Länsstyrelsen i Norrbottens län möjlighet att överlåta förvaltning och skötsel av de nationalparker och naturreservat som ingår i världsarvet Laponia till Laponiatjuottjudus (Laponiaförvaltningen på samiska).

Laddar...