Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Förbättrade villkor för konstnärer och kulturskapare

Publicerad

I dag presenterade kulturminister Parisa Liljestrand kulturdepartementets delar av budgetpropositionen för 2023 vid en pressträff. Bland annat presenterades att regeringen förstärker stöden till de enskilda konstnärerna och kulturskaparna inom samtliga konstarter i syfte att möjliggöra fler långa stipendier.

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

– Kulturen är en omistlig del av det demokratiska samhället. I ett tufft ekonomiskt läge värnar regeringen kulturen och gör viktiga prioriteringar för att stärka kultursektorn, inte minst de som visat sig vara mest sårbara under pandemin: konstnärerna och kulturskaparna, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Regeringen förstärker stöden till de enskilda konstnärerna och kulturskaparna inom samtliga konstarter i syfte att möjliggöra fler långa stipendier. Stöden förstärks med 40 miljoner kronor 2023 och 30 miljoner kronor årligen 2024–2025. Att kulturskapare kan verka under rimliga villkor har en avgörande betydelse för den konstnärliga friheten. Denna satsning på förbättrade villkor genom en förstärkning av de stipendier som fördelas till enskilda kulturskapare är en satsning på den fria konsten och den konstnärliga friheten. 

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vid frågor

Media och journalister som vill komma i kontakt med kulturministern, kontakta pressekreterare. För övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller skicka e-post till Kulturdepartementets registrator.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Presskontakt hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Laddar...