Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsministern i samtal med FN:s generalsekreterare Guterres

Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson talade i dag för första gången som statsminister med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. På agendan för samtalet stod det försämrade säkerhetsläget i Europa, vikten av att bekämpa klimatförändringarna och de globala effekterna av den pågående pandemin.

– Jag underströk för Antonio Guterres att Sverige fortsatt kommer vara starkt engagerat inom FN för att lösa globala utmaningar. Vår säkerhet och vårt välstånd bygger vi bäst i samarbete med andra och globala utmaningar kräver globalt samarbete, säger statsminister Magdalena Andersson. 

Genom FN bidrar Sverige till att förebygga konflikter, stödja fredsansträngningar, främja återuppbyggnaden av konfliktdrabbade stater, samt verka för nedrustning och ickespridning.

FN utgör också en viktig kanal för Sveriges humanitära arbete och för våra ansträngningar för att bekämpa fattigdom, främja en hållbar utveckling och bekämpa klimatförändringarna. Stärkandet av folkrätten och främjandet av de mänskliga rättigheterna och jämställdhetsfrågorna är andra prioriterade områden för Sverige i FN.

I januari 2022 inledde Antonio Guterres sin andra mandatperiod som FN:s generalsekreterare.

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-592 85 48
e-post till Darina Agha
Johan Ekström
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-086 32 01
e-post till Johan Ekström