Naturvårdsverket får i uppdrag att underlätta kommuners planering och arbetssätt med tillståndsprocesser för effektivare etablering av ny kärnkraft
Publicerad
Regeringen har idag beslutat att ge Naturvårdsverket i uppdrag att bevilja bidrag och samordna utvalda kommuners arbete för ny kärnkraft. Kommuner kan ansöka till Naturvårdsverket om att driva pilotprojekt inom uppdraget för sammanlagt 10 miljoner kronor. Pilotprojekten ska bidra till att skapa förutsättningar inom kommunerna för korta prövningstider inför tillståndsprocesserna med etablering av nya kärnenergianläggningar.
Utbyggd kärnkraft är en av de viktigaste åtgärderna för att Sverige ska kunna minska klimatutsläppen nationellt genom elektrifiering av transporter och industri. Kommuner har en viktig roll för klimatomställningen och för att regeringen ska få tillåta anläggningar för kärnteknisk verksamhet. Kommuner ges nu möjlighet att söka bidrag för att genomföra pilotprojekt som ska omfatta kartläggningar av förutsättningar för etablering av kärnenergianläggningar.
Naturvårdsverket har en central roll i miljö- och klimatarbetet och ska vara pådrivande i genomförandet av regeringens och Sverigedemokraternas klimatpolitik. Som ett led i arbetet mot nettonollutsläpp ges Naturvårdsverket därför i uppdrag att bevilja bidrag och samordna utvalda kommuners arbete med pilotprojekten för att utveckla arbetssätt för en koordinerad process som skapar goda förutsättningar för effektiva planerings- och tillståndsprocesser vid etablering av nya kärnenergianläggningar.
– Pilotprojekten är viktiga för att förbereda kommunerna och deras samarbete med myndigheterna kring planering och tillståndsgivning för nya kärnkraftsanläggningar. Med lärdomarna från pilotprojekten kan vi säkerställa att ny kärnkraft kan förberedas på ett effektivt och säkert sätt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
– För att klara välfärden och klimatet samt behålla vår konkurrenskraft behöver vi bygga ny kärnkraft i Sverige. Kommuner spelar en viktig roll i förutsättningarna för att få ny kärnkraft på plats. Med detta uppdrag ger vi nu kommunerna bättre förutsättningar för det, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
– Kärnkraften har, till skillnad från vissa andra kraftslag, ett starkt lokalt stöd och det står redan kommuner i kö för nya kärnkraftsinvesteringar. Regeringsunderlaget agerar nu för att underlätta möjliggörandet av dessa kommuners ambitioner. Planerbar elproduktion behövs i hela landet och vi ser fram emot att följa pilotprojektens arbete för att etablera detta, säger Tobias Andersson, ordförande i Näringsutskottet.
– En robust elförsörjning är avgörande för hushållens ekonomiska trygghet och möjligheten att skapa jobb i Sverige. Nu ersätter vi steg för steg osäkerhet och avveckling med planerbar fossilfri elproduktion, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Regeringen avsätter 10 miljoner kronor för uppdraget som kommuner efter ansökan till Naturvårdsverket kan fördelas som statligt bidrag för ett antal utvalda pilotprojekt. Närmare anvisningar om hur kommuner kan ansöka om att driva pilotprojekt inom uppdraget lämnas av Naturvårdsverket.
Uppdraget omfattar också att Naturvårdsverket ska skapa förutsättningar för ett fungerande kunskapsutbyte och vidare lärande av fler kommuner för en effektiv utbyggnad av ny kärnkraft och om hur utbyggd kärnkraft får Sverige att minska klimatutsläppen för att nå hela vägen till nettonoll. Uppdraget ska bidra till att säkerställa det förändrade och utökade behovet av kompetens som följer med utvecklingen av ny kärnkraft för att snabba på och underlätta etableringsprocessen.
Naturvårdsverket ska genomföra uppdraget med stöd av Strålsäkerhetsmyndigheten. Vidare ska även Statens energimyndighet, Boverket, Affärsverket svenska kraftnät och länsstyrelserna bistå med relevant kunskap som kan underlätta kommunernas arbete för ny kärnkraft.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivs-departementet) senast den 30 november 2025.
Ansöka om att delta i pilotprojekt – vad krävs?
Intresserade kommuner uppmuntras att redan nu anmäla intresse till Naturvårdsverket för en så snabb uppstart som möjligt av pilotprojekten. Inom kort lämnar Naturvårdsverket närmare anvisningar på sin webbplats.
Kommuner med intresse att etablera kärnenergianläggningar kan ansöka till Naturvårdsverket och erhålla finansiering för att driva pilotprojekt inom uppdraget under 2024 och 2025. Det finns 5 miljoner kronor avsatta för arbetet för respektive år.
Pilotprojekten ska omfatta en kartläggning av förutsättningar för etablering av kärnenergianläggningar lokaliserade inom respektive kommun. Det kan exempelvis handla om att utveckla metoder och arbetssätt vid förberedelser av förläggningsplatser för att snabba på etableringsprocessen innan det finns en aktör inblandad, utreda platsens lämplighet i relation till reaktorteknik och tillämpningsområde (el/värme/vätgas) och vilka underlag som kommunen behöver för att korta prövningstiderna för ny kärnkraft.
Vid urvalet av kommuner och pilotprojekt kommer till exempel kommunens pågående aktiviteter, lokaliseringens lämplighet ur ett elsystemperspektiv om tillämpningsområdet är elproduktion samt medborgarnas acceptans för klimatomställningen med utbyggd kärnkraft tas i beaktande.
Notera att tiderna för både ansökan respektive och urval kommer vara korta för att tillåta så mycket tid som möjligt för pilotprojekten redan under 2024.
Bakgrund
Teknikutveckling och en kraftigt ökad användning av klimatneutral el är en förutsättning för klimatomställningen i Sverige och i alla andra länder. I Sverige är utbyggd kärnkraft den enskilt viktigaste åtgärden för att utsläppen av växthusgaser ska kunna minska nationellt genom elektrifiering av transporter och industri.
En kommuns tillstyrkan genom beslut i kommunfullmäktige krävs idag för att regeringen ska få tillåta anläggningar för kärnteknisk verksamhet, inklusive kärnkraftsreaktorer.
Regeringens klimathandlingsplan tillsammans med färdplanen för ny kärnkraft och energipolitikens långsiktiga inriktning visar på avgörande delar för vägen framåt. Flera utredningar pågår om effektivisering av tillståndsprövningen och arbete pågår med finansiering och riskdelning för nya kärnkraftsreaktorer.
Presskontakt
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik
Pressekreterare hos ordförande i näringsutskottet Tobias Andersson (SD)
Telefon 08 519 70 770
e-post till Mikael Strömberg
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson