"Efterlängtad patentreform är stor framgång för svenskt EU-engagemang"
Publicerad
Debattartikel av energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och justitieminister Gunnar Strömmer i Dagens Industri den 1 juni 2023
I dag träder ett enhetligt patentsystem i kraft i 17 av EU:s 27 medlemsstater. Det är ett glädjande resultat av många års förhandlingar där Sverige haft en drivande roll. Nu blir det enklare, billigare och säkrare för innovatörer att ta tillvara sina idéer. Detta samtidigt som vi stärker unionens konkurrenskraft.
En central prioritering för det svenska EU-ordförandeskapet har varit att stärka unionens konkurrenskraft och förbättra villkoren för företagande. För att det ska bli enklare att driva företag inom EU måste regelverken för patent vara robusta, effektiva och attraktiva. Och det gäller både för den som begär skydd för en uppfinning, och för den som vill invända mot skyddet.
Genom det nya gemensamma patentsystem som i dag träder i kraft, och som kompletterar de hittills gällande nationella systemen, blir det möjligt att med en enda begäran få patentskydd i nästan hela EU. Dessutom inrättas nu en gemensam patentdomstol där tvister om intrång och ogiltighet av patent kan processas och vars avgöranden blir gällande i de EU-länder som deltar i systemet.
Fördelarna med detta är många.
- Det blir enklare för små och medelstora företag att etablera sig och växa på EU:s inre marknad. Att många nationella processer kan ersättas av en enda leder till betydligt lägre kostnader, minskad administrativ börda och större rättssäkerhet. Detta gör stor nytta särskilt för små och medelstora företag som vill etablera sig och växa på EU:s inre marknad. Förenklade regler som minskar den administrativa bördan på företagen ger också företagen mer tid och kraft att investera i nya idéer och innovationer, vilket är grunden för stärkt konkurrenskraft över tid.
- Det stärker konkurrenskraften och ökar attraktiviteten för utländska investeringar. Ett enhetligt patentsystem öppnar också upp för innovativa företag att enkelt söka skydd i nya länder och för utländska aktörer att investera och söka patent i Europa. Det banar väg för nya etableringar, fler jobbtillfällen och ökad produktivitet och tillväxt i EU – en konkret åtgärd helt i linje med regeringens prioriteringar och arbete under ordförandeskapet.
- Det leder till betydande ekonomisk utveckling. Immateriella tillgångar – såsom patent, varumärken, formgivning, upphovsrätt men också data och know-how – har mycket stor betydelse för EU:s ekonomi. Patentintensiva företag uppskattas stå för hela 55 procent av handeln inom EU och för nästan 20 procent av EU-ländernas sammanlagda BNP. Åren 2017–2019 skapade patentintensiva företag arbete åt drygt 36 miljoner människor i EU – motsvarande nästan 20 procent av alla jobb i unionen. Tidigare analyser från olika EU-organ visar att ett enhetligt patentsystem kan öka BNP med upp till 1 procent i vissa EU-länder medan EU:s handel och utländska direktinvesteringar kan öka med 2 respektive 15 procent. Minskad fragmentisering, kostnad och administration på patentområdet gör alltså inte bara livet enklare för innovatörer – det leder också till betydande ekonomisk utveckling.
Idén om ett gemensamt europeiskt patentsystem har diskuterats sedan slutet av 1940-talet. Under vårt förra EU-ordförandeskap, för 14 år sedan, nådde Sverige ett stort genombrott genom att få EU:s medlemsstater att komma överens om att ett gemensamt patentsystem skulle inrättas. Nu kan vi äntligen fira att denna banbrytande reform har kommit på plats.
Att så blivit fallet beror i hög grad på att Sverige inte slutade engagera sig i frågan. I stället har vi aktivt och enträget arbetat under åren mellan våra ordförandeskap för att skapa enkla, effektiva och konkurrenskraftiga förutsättningar för våra innovativa europeiska företag. Inrättandet av det enhetliga patentsystemet är ett lysande exempel på den nytta som kan nås när en majoritet av EU:s medlemsstater samarbetar konkret mot ett gemensamt mål. Det är också ett inspirerande bevis för vad Sverige kan bidra med när det gäller att stärka EU:s inre marknad och förbättra villkoren för företagande.
Sverige är ett starkt innovationsland. Räknat per capita är Sverige det EU-land som förra året registrerade flest europeiska patent. Det här är en stor vinst för EU, men i högsta grad också för Sverige som industrination.
Ebba Busch
Energi- och näringsminister samt vice statsminister
Gunnar Strömmer
Justitieminister